Obyvatelé michiganského městečka Hamtramck budou už brzo pětkrát denně naslouchat hlasu muezína, který bude místní muslimy zvát k modlitbě podobně, jako je tomu v muslimských zemích. Záměr muslimů umístit na minaret mešity tlampač, aby jej bylo slyšet všude, občany natolik pobouřil, že se kvůli tomu musela sejít městská rada.

Ačkoli původně zde žili především přistěhovalci z Polska, dnes je tu také mnoho lidí z Bosny, ale také Jemenu či Pákistánu a dožadují se svých náboženských práv. Mezi zdejšími křesťany a muslimy přátelství rozhodně nepanuje, píše agentura AFP.

Radní se snaží vyhovět všem a odhlasovali, že tlampač na mešitě bude, protože v kostele přece také odbíjejí zvony. Odpor křesťanů je však sveřepý, takže rada se bude muset sejít ještě jednou, aby se dohodla na maximálním množství decibelů, které bude moci mešita ke svolávání věřících používat.

Pamětníci se nostalgicky scházejí u sochy papeže Jana Pavla II., která stojí na místním náměstí na památku papežovy návštěvy z roku 1987. Tenkrát bylo vše jednodušší, neboť tu žili jenom katolíci. Teď jdete po hlavní ulici a chleba si koupíte v pekárně zvané Polka, oholit se dáte v holičství Bejrút a v hokynářství vám budou asijští majitelé nabízet živá kuřata.

"Nesouhlasím s obsahem volání muezína, protože se v něm říká, že Alláh je jediný Bůh. Občan USA by neměl být vystaven vlivu kdejakého náboženství," řekl Bob Golen, který přišel s mnoha dalšími nespokojenci na schůzi městské rady.

Mary Urbanskiová žije v tomto městečku na předměstí Detroitu dlouho a upozornila, že USA spočívají na židovsko-křesťanských principech. Přirovnávat muezína ke zvonům je pro ni nepřijatelné. "Zvony, to je hudba. Nehodlám poslouchat pětkrát denně muezína," rozhorlila se.

Další kritici poukazují na to, že není třeba, aby se muslimové svolávali v arabštině. "Hovořte anglicky, diskutujte po americku!" dovolávali se muslimských spoluobčanů.

Shahab Ahmed je první muslim zvolený do městské rady. Při diskusi o muezínovu volání zaslechl i poznámky, že se "islám v USA šíří jako rakovina".

"Jsme snad také občané této země," rozčílil se obchodník Abdul Alguzali, zatímco jeho spoluvěrec a lékař se zmohl jen na překvapené konstatování, že netušil, "že nás tady tak nenávidí".

Starostka Karen Majewskiová vyzvala občany k civilizovanému postoji, neboť "se na Hamtramck upírají zraky celé země".

Verdikt rady zní, že muezín může volat a kostelní zvony zvonit od ranních šesti do večerních deseti hodin, avšak jedno volání či vyzvánění nesmí přesáhnout pět minut. Příští týden se rozhodne, kolik decibelů bude povoleno jako maximum.

"Život v Hamtramcku se podobá soužití v bytovém domě. Musíte být k sousedům pozorní. Nejde o to, zda Araby nesnášíte nebo milujete, jde tu o hluk," řekl k diskusi hamtramcký historik Greg Kowalski.