Bezpodmínečná podpora Spojených států Arielu Šaronovi v izraelsko-palestinském konfliktu a naopak nevšímavost arabského světa k expanzi vahhábismu jsou dvě z příčin šíření islámského terorismu. Proto španělský spisovatel Juan Goytisolo v rozhovoru pro agenturu EFE uskutečněném v Mexiku vyzval nejen svou zemi, ale i ostatní rozvinuté země, aby rozhodněji podporovaly demokratická hnutí v arabském světě.

Podle Goytisola země bojující proti terorismu "měly střežit od počátku expanzi vahhábismu v Saúdské Arábii". Tato integristická sekta sunnitského islámu, kterou v 18. století založil Muhammad ibn Abdal Vahháb v Saúdské Arábii, jež ji změnila ve svou oficiální ideologii, "je nejextrémističtější verze nejpřísnější větve" této víry.

Spisovatel soudí, že saúdskoarabský režim "vyvážel (a vyváží) imámy té nejradikálnější interpretace islámu do Alžírska pod záminkou arabizace. Během několika málo let se tam objevil fenomén Islámské ozbrojené skupiny (GIA) v občanské válce. Sledoval jsem to od 80. let".

Druhým katalyzátorem současného islámského terorismu byla "politika bezpodmínečné podpory (prezidenta USA George) Bushe (izraelskému premiérovi Arielu) Šaronovi", který se drží politiky síly a odmítání dialogu s Palestinci.

Goytisolo, který není neznám ani české čtenářské obci (v češtině vyšlo několik jeho děl - Cirkus, Svátky, Níjarské úhory), je znalcem arabské kultury a vůbec všeho, co obklopuje islámský svět. Z tohoto titulu věří, že bez uznání palestinského státu a "návratu k mezinárodní zákonnosti" bude nemožné skoncovat s teroristickými hnutími.

Válka v Iráku byla "naprostá hloupost", protože mezi Saddámem Husajnem a teroristickou sítí Al-Káida nebyl žádný vztah a protože se nikdy nedokázalo, že by v Iráku byly "zbraně hromadného ničení, jež by měly být spíše nazývány zbraně hromadného zmizení".

"Teď ano, už se naplnil teroristickými skupinami. Ústřední buňky této islamistické mlhy přešly z Afghánistánu do Iráku. Přepočítali se: svět je po válce v Iráku mnohem méně bezpečný," zdůraznil 73letý spisovatel.

USA a jeho spojenci v boji proti mezinárodnímu terorismu se "měli soustředit na lokalizaci a prevenci a zejména na analýzu příčin, které k terorismu vedou - a těch je hodně, mají původ v politickém řádu".

Goytisolo budoucí španělské vládě doporučuje, aby zapracovala především na regulaci marockých imigrantů. Tedy na funkční migrační politice zohledňující pracovní potřeby Španělska bez diskriminace vůči lidem z oblasti Magrebu.

"Španělsko by z hlediska své zeměpisné a historické situace mělo být jakousi spojnicí mezi Iberoamerikou a Evropskou unií stejně jako s arabským světem prostřednictvím Maroka," dodal.

Naléhá na EU, aby "podpořila demokratická hnutí" ekonomickou pomocí a zlepšením jejich obranných systémů, "což právě selhalo".

"Musí to být boj za průhlednost, demokracii, za respekt k lidským právům. Je zapotřebí povzbudit opatření, jaká například přijal marocký král, když upravil postavení žen. Byla to velmi pozitivní změna, přestože do jejího uplatnění a proniknutí na venkov uplyne dlouhá doba."

"Pro mne jsou klíčovými zeměmi Turecko a Maroko: Turecko je muslimská a laická země, která má vůli vstoupit do EU. Je potřeba umožnit jí přístup, aby se neříkalo, že je to křesťanský klub. To mi připadá zásadní. A vynikající vztahy s Marokem. Jestliže toho EU nedosáhne, věci se zhorší," varoval spisovatel.

V neposlední řadě je nutné se otočit zády k antidemokratickým režimům, takovým, jež brání společenskému pokroku. "Západ se vždycky paktoval s diktátory, kteří mu vyhovovali. Nelze zapomínat, že Saúdská Arábie - ohnisko, odkud to všechno vzešlo, byla a je privilegovaným spojencem USA a nikdo neřekne ani slovo o tamní situaci lidských práv," upozornil Goytisolo.