Před legalizací prostituce varovala  v dopise zaslaném ve středu 5. května předním českým politikům křesťanská Jižanská baptistická konvence, která ve Spojených státech sdružuje šestnáct milionů členů. Pod dopis, který je adresován mimo jiné prezidentu Václavu Klausovi a šéfům obou parlamentních komor Petru Pithartovi a Lubomíru Zaorálkovi, se podepsala další stovka jednotlivců a organizací z USA, Ruska a Izraele.

Baptisté upozornili, že legalizace prostituce nic nevyřeší. Stát nebude mít více daní, jak předpokládá, nýbrž jen nahraje organizovanému zločinu a posílí obchodování se ženami z východní Evropy, zejména z Ruska. Spojené státy chtějí eliminovat právě tento obchod, a proto legalizace prostituce může "nenávratně poškodit vztahy mezi Českou republikou a Spojenými státy ...," uvádí se v dopise, který podepsal mimo jiné Richard Land, předseda komise pro etiku a náboženství Jižanské baptistické
konvence.

Dopis není adresován ani jednomu vládnímu činiteli. Česká vláda podle komentátorů chce navrhnout legalizaci prostituce ve snaze dát pravidla dosud divokému podnikání. Baptisté a další signatáři konstatovali, že Praha a pohraniční oblasti s Německem rychle získávají pověst hlavního poutního místa pro evropské sexuální turisty a pedofily. "Žasneme a ve stejné míře jsme zděšeni tím, že Praha a Česká republika chtějí kopírovat model Amsterdamu, aby se mu podobaly," uvádí se v dopise.

"Jsme si jisti, že stejně jako v Nizozemsku se ani v ČR legalizací prostituce nezarazí dětská prostituce a pašování sexuálních otrokyň ... očekávané výnosy z legalizace se nikdy nerealizují, ale předchozí praktiky se budou šířit doslova jako zhoubný nádor," zdůrazňuje dokument.

Podle listu legalizace víceméně nahrává mafiánům a obchodníků s bílým masem, kteří se snaží zastavit proces zaměřený na eliminaci sexuálního otroctví. A podobně jako kdysi Američané a Britové nemilosrdně bojovali proti otroctví, tak i "my slibujeme stejný postup proti zemím, které umožňují masové zotročování dívek a žen," vyzdvihuje Jižanská baptistická konference.

"Je to čin, proti kterému se budeme stavět všemi demokratickými prostředky a budeme proti němu bojovat také v Kongresu, v našich volebních obvodech, v ženském hnutí a z desítek tisíců kostelů a synagog," upozorňuje dopis.