Jedno moderní rčení výstižně praví o nestálých jevech, že jsou pomíjivé jako letní móda. Latinský původ modus a anglický překlad style napovídají, že móda je způsob chování nebo styl vnější úpravy – nejčastěji oděvu nebo vlasů, které jsou příznačné pro svou dobu. Móda je vkus, který v jistých společenských skupinách převládá a je pro ně příznačný a určující. Silné a výstřední osobnosti často vytvářejí vlastní módu a záměrně se odlišují od skupinového, tzv. stádového vkusu. Móda je viditelnou legitimací příslušnosti, vkusu a smýšlení pro okolí. Vzniká v závislosti na podnebí, společenském étosu, postavení a dostupnosti výroby či koupě.

I v dobách biblických se lidé oblékali a zdobili a měli svou módu. Starozákonní proroci se odívali do kožených plášťů z velblouda nebo ovce; kněží a dvořané nosili dlouhé tuniky, které si natahovali přes hlavy; ženy nosívaly dlouhé šály – loktušky; chudší lidé si oblékali vlněné košile, mnohdy pestře barvené, sahající až ke kolenům, stažené lněným nebo koženým pásem. Móda Izraele se zcela jistě zásadně nelišila od módy Egypťanů nebo Mezopotámců v biblické době. Proto čteme v Dt 22,12, že Izraelci měli povinnost svou náboženskou odlišnost ukázat navenek jistým módním doplňkem platným dodnes, totiž třásněmi přišitými v rozích roucha stahovaném přes hlavu.

Jednou z mód dnešních mladých lidí, zejména univerzitních studentů, jsou palestinské bílo-černé vlněné šály s ozdobnými třásněmi na lemu. Nosí je v době, kdy izraelsko-palestinské mírové jednání je rozbito vinou přestřelek, útoků a sebevražedných atentátů palestinských radikálů, kdy noviny, rádio a televize téměř denně informuje o tamější situaci, kdy právě tento šál se stává národním poznávacím znamením právě těchto lidí zeměkoule. Co si o tom myslet? Identifikují se univerzitní studenti v Čechách s palestinskými teroristy? Nebo jsou úplná politická tabula rasa, neinformovaní a omezení, aby nevěděli, s kým se ztotožňují? Je jim snad marnivá ozdoba jejich krku hodnotově víc než vědomí souvislostí? Je jeho praktická schopnost ochrany nenahraditelná jiným typem šály? Asi od každého trochu.

Získáváme tak poučení: móda není jen vnějším identifikačním průkazem, atraktivní ozdobou a osobním potěšením, ale i nebezpečnou zbraní tam, kde vytváří vědomí souvislostí s prostředím, taktikami a manévry, které tento náš svět nehumanizují, nevytvářejí světový mír a do života bezbranných lidí vnášejí teror a násilí.