Nový litoměřický biskup Pavel Posád stále nemůže plně vykonávat svou funkci. Trpí totiž
depresemi, které u něj vyvolaly pocity z velké odpovědnosti, napsalo dnešní severočeské vydání Mladé fronty Dnes (MfD).

Biskupský sekretář Antonín Forbelský listu řekl, že biskupovi, který je v Litoměřicích, se stále deprese vracejí. Jeho léčení bude vyžadovat jistě delší čas, uvedl Forbelský.

Padesátiletý biskup Posád se podle listu psychicky zhroutil krátce po svém vysvěcení, které se uskutečnilo před třemi měsíci v Litoměřicích. Podle oficiální zprávy z diecéze prožil určitý stres pramenící z pocitu odpovědnosti, z obav nad velikostí úřadu a na druhé straně z pocitu vlastní nedokonalosti, napsal deník.

České vedení katolické církve listu sdělilo, že biskup Posád se v současné době léčí. "Administrativní správa litoměřické diecéze je zajištěna prostřednictvím generálního vikáře Karla Havelky, který byl řádně jmenován," cituje deník mluvčího České biskupské konference Daniela Hermana.

Litoměřické biskupství vzniklo v roce 1655 a na území jeho diecéze žije přes jeden a čtvrt milionu lidí. Z nich se k římskokatolické církvi hlásí na 160.000 věřících. Posád před svým příchodem do Litoměřic působil na jižní Moravě a vyučoval mladé kněze v olomouckém semináři.