Aby mohly kvést květy dialogu

Patriarcha Bartoloměj byl pozván na letošní oslavy svátku sv. Petra a Pavla. Podle něj je toto gesto pozitivním vkladem do vzájemných vztahů obou církví. Sám patriarcha již několikrát vyslovil potřebu ekumenického dialogu mezi křesťany,

Podobně hodnotí patriarcha předání kostela sv. Teodora na Palatinském pahorku v Římě pravoslavným. Patriarcha oficiálně převezme chrám do péče pravoslavných  1. července. „Takové podněty mohou být živnou půdou, na které mohou kvést květy", prohlásil patriarcha na toho téma.


Žádná překážka by by nás neměla zdržet na cestě k jednotě

Během slavnostní mše svaté, celebrované podle agentury KAI papežem Janem Pavlem II. 29. června na Svatopetrském náměstí, proslovil kázání i patriarcha a oba společně pronesli vyznání víry. Během mše udělil papež nová palia 44 arcibiskupům a metropolitům, jmenovaným během posledního roku.

"Žádná překážka by nás neměla zdržet na cestě k jednotě, jíž chceme společně dosáhnout" Takto se podle agentury KAI obrátil papež na všechny křesťany, jichž se na náměstí Sv. Petra shromáždilo několik desítek tisíc. Dále řekl, že toto setkání není pouhým gestem, ale odpovědí na Pánovu výzvu k jednotě. 

Měli bychom očistit svou paměť

Papež v kázání navázal na současné výročí a prohlásil, že během těch čtyřiceti let naše církve prožívaly ve svých vztazích důležité příležitosti, které byly příznivé duchu sblížení. „Na cestě nás tížily mnohé bolestné vzpomínky“, řekl papež,"zvláště nesmíme zapomínat na to, co se stalo v r. 1204, kdy vojska, která táhla osvobodit Svatou zemi, dobyla, vypálila a vyrabovala Konstantinopol, prolévaje tak krev bratří.“

Naopak před modlitbou Anděl Páně připomněl papež znovu setkání s patriarchou Atenagorasem  v r. 1964 v Jeruzalémě a následné políbení pokoje, od něhož se začala zcela nová etapa v ekumenických vztazích.

Bartoloměj I. má velké zásluhy o ekumenismus

Bartoloměj I. jako nejvyšší představitel pravoslavných církví patří k nejvýznačnějším osobnostem Církve vůbec. Je všestranně vzdělaný, i na katolických univerzitách, ovládá několik jakyků - plynně hovoří řecky, turecky, anglicky, francouzsky, italsky a německy, ale ovládá i latinu.

Narodil se 29. II. 1940  jako Dimitrios Archondonis na tureckém ostrově Imbros.V r. 1961 ukončil teologickou školu na ostrově Chalki a přijal diákonská svěcení a řeholní jméno Bartoloměj. V letech 1963-8 studoval v Římě v Papežském východním institutu, dále v Bosey u Ženevy a v Mnichově.

V r. 1969-72 přednášel ve škole na Chalki a tam v r. 1969 přijal kněžská svěcení a o několik měsíců později titul archimandrity. V r. 1973 přijal chirotonii (biskupské svěcení) jako metropolita Filadelfie - jedné z několika malých titulárních eparchií patriarchátu v Turecku. V březnu následujícího roku byl zvolen členem dvanáctičlenného Svatého synodu Ekumenického patriarchátu. Po smrti Dimitria byl 22 .října 1991 povolán na 273. ekumenického patriarchu.

Patriarcha Bartoloměj je doktorem honoris causa mnoha teologických i světských škol v  USA, ve Velké Británii a jinde, účastní se mnoho mezinárodních teologických konferencí a ekumenických setkání. Navštěvuje místní pravoslavné církve i církve jiné.