Obcí Třebenice na Litoměřicku dnes otřásla vražda osmasedmdesátiletého faráře. Pachatel ho v noci přímo na faře pravděpodobně udeřil do hlavy a ještě kolem něho zapálil věci, aby zahladil stopy. Na místě zasahovali hasiči, dorazil také speciální vyšetřovací tým kriminalistů.

Farář zřejmě překvapil zloděje při vloupání, řekl ČTK policista obeznámený s výsledky předběžného vyšetřování. Podle serveru iDnes vražda proběhla pravděpodobně následovně: jeden či více zlodějů se vloupali do fary. Hluk probudil faráře, který se šel podívat, co se děje. Překvapil přitom zloděje, kteří ho napadli a potom ještě dům zapálili, aby zahladili stopy. Těžce zraněného kněze tak čekala jistá smrt v plamenech.

Mluvčí severočeské policie Jarmila Hrubešová uvedla, že ráno kolem 05:00 byl při hašení požáru na faře nalezen těžce zraněný místní farář, který svým zraněním později podlehl.

"Jeho zranění napovídají, že zemřel násilnou smrtí. Také požár fary byl zřejmě založen úmyslně," uvedla. Přesnou příčinu smrti podle ní určí pitva. Další informace poskytne policie podle Hrubešové nejdříve v pondělí.

Podle informací serveru iDnes se policie domnívá, že útočníků mohlo být víc. Do budovy fary se dostali zřejmě zadním vchodem.

Od roku 1989 se jedná již o šestou vraždu katolického kněze. V prosinci roku 1989 byl devětasedmdesátiletý farář Josef Konopistský z Načeradce na Benešovsku. V únoru 1990 byl z vraždy obviněn čtyřiačtyřicetiletý dvakrát soudně trestaný dělník z okresu Benešov.

V červenci 1990 utloukl neznámý pachatel kněze sedmašedesátiletého  duchovního Jaroslava Kadlece z pražského kostela Na Slupi.

V dubnu 1995 budově farního úřadu ve Čkyni na Prachaticku bylo nalezeno tělo sedmdesátiletého katolického faráře Jana Preislera. Kněz zemřel předchozího dne po útoku pachatele, který jej zranil na hlavě a zasadil mu sedm bodnořezných ran. Jako podezřelý z vraždy byl vzat do vazby sedmadvacetiletý Libor Pretl. Soud ho později pro nedostatek důkazů obžaloby zprostil.

O rok později byl zavražděn další kněz. Tím byl farář Jaroslav Zbořil. Před smrtí poskytl čtyřiadvacetiletému bezdomovci Josefu Florovi práci. Flora osudného dne zasadil faráři 13 bodných ran. Soud mu vyměřil 13 let ve věznici se zvýšenou ostrahou. Vrchní soud mu trest později zkrátil na 11,5 roku.

Poslední vražda se stala před dvěma roky, kdy Katolického faráře Cyrila Vrbíka z Dubu nad Moravou na Olomoucku zabil vrah sekerou přímo před farou. Loni v srpnu byl vrah, devětadvacetiletý Dušan Kazda z Kralic na Hané na Prostějovsku odsouzen k doživotí.

V tomto článku byly použity materiály agentury ČTK.