Španělský socialistický premiér José Luis Zapatero se neobává silných protivníků. Jeho socialistická vláda nejprve rozhněvala amerického prezidenta George Bushe, protože stáhla z Iráku španělské vojáky. Nyní stojí proti katolické církvi, která má v zemi nezanedbatelný vliv. Píše o tom agentura DPA.

Kabinet svými reformami přivádí katolické preláty k zuřivosti. Už usnadnil rozvody a oznámil, že hodlá snížit význam
výuky náboženství ve školách. Chce prosadit, aby účast na tomto vyučování nebyla povinná a aby známky, které žáci v tomto předmětu dostanou, neměly žádnou důležitost.

To ale není všechno. Madrid chystá legalizaci sňatků mezi osobami téhož pohlaví a chystá se těmto párům zajistit právo na adopci dětí. Rovněž zamýšlí uvolnit zákony, které se týkají interrupcí. Socialisté také zpochybňují státní pomoc církvi, která představuje ročně částku 30 milionů eur.

"Máme tady přímé pronásledování církve," tvrdí biskup José Gea. Vládě vytýká údajný úmysl rozpoltit zemi do dvou táborů.

"Kam to povede, to jsme viděli v době občanské války (ve 30.letech minulého století)," varoval Zapatera arcibiskup Julián Barrio. "Manželství stojí na výlučně heterosexuálním fundamentu a je základem rodiny. Kdo ji (rodinu) rozkládá, rozkládá společnost," řekl arcibiskup Zapaterovi.

Prvicový konzervativní tisk se ale staví na stranu církve. "Svou laickou posedlostí vytáhla vláda do boje proti církvi... Socialisté rozdmýchávají náboženskou válku," napsal deník ABC.

Vláda se však odvolává na vůli voličů. "Jen uplatňujeme svůj volební program, pro který ve volbách hlasovala většina
Španělů," prohlásil Zapatero. "Ve Španělsku se bude vládnout z parlamentu, nikoli z kazatelny," dala se slyšet jeho
socialistická strana.

Konflikt však socialisté nechtějí šířit dál. "Chovám úctu ke stanovisku církve," poznamenal Zapatero. Socialistická strana už rozhodla, že zákony o uvolnění podmínek pro provádění interrupcí nebude považovat za jednu ze svých priorit a že je bude prosazovat až ve druhé polovině svého volebního období.   

Redakčně upravil Tomáš Zdechovský.