Sü (61) není jediným čínským křesťanem, který trpí za svoji víru. Katolíci a protestanti si dlouho stěžují na pronásledování komunistickými úřady. Organizace na ochranu lidských práv tvrdí, že problém je ještě mnohem horší.
Podle mezinárodní organizace Jubilee Campaign, která monitoruje svobodu náboženského vyznání, je v čínských vězeních kolem tří set křesťanů a jejich počet se stále zvyšuje.

"Nová generace čínských předáků se snaží upevnit kontrolu země, která prochází rychlými sociálními a ekonomickými změnami," řekl Wilfred Wang z mezinárodní organizace Jubilee Campaign. Komunisté se cítí ohroženi každou ideologií, která se liší od té jejich, dodal. Čínští křesťané, hlavně ti, kteří odmítají praktikovat víru jen v malém počtu státem registrovaných církví, jsou považováni právě za jednu takovou hrozbu. Podle pana Wanga křesťanů v Číně přibývá, což tuto hrozbu vyhrocuje a vede úřady k tomu, že zasahují proti neregistrovaným církevním obcím. Situaci zhoršují také pověsti, že čínští křesťané mají těsné styky se Západem, uvádí Wang.

Křesťanství není v Číně zakázáno. Podle ústavy "mají občané Čínské lidové republiky svobodu náboženského vyznání". Ale obhájci lidských práv a sami křesťané tvrdí, že skutečnost je zcela jiná. "Říkají nám, že si můžeme věřit, čemu chceme, nesmíme však šířit křesťanství," vysvětluje Sü. "Ale to je přece pro křesťany přirozené. Bible nám ukládá hlásat evangelium."Peter Sü, který Čínu opustil a žije nyní v USA, podotýká, že v jeho vlasti je proti zákonům praktikovat víru ve skupinách. Vypráví, jak jeden z policistů, kteří ho zatýkali, mu sdělil, že se může vyhnout porušení zákona jen tehdy, když se bude modlit v posteli pod peřinou.

Získat spolehlivá čísla o počtu křesťanů v Číně je velmi obtížné. Odhady se pohybují od 40 do 70 milionů protestantů, z nichž při kostelech povolených vládou je registrováno jen deset milionů. Obdobně je to i s katolíky. Podle odhadů je jich 15 až 20 milionů, ale ve státem schválených církvích je jich registrována ani ne polovina.

Organizace na ochranu lidských práv upozorňují, že od počátku roku se počet zatčených křesťanů zvyšuje. Podle charitativní organizace Christian Solidarity Worldwide je pronásledování mnohem systematičtější a zaměřuje se na širokou škálu křesťanských skupin. Od června byla podle charity provedena tři velká zatýkání neregistrovaných křesťanů. Ve všech případech vždy šlo o více než sto lidí.

Organizace pro lidská práva Amnesty International informovala v minulých letech o zadržení mnoha církevních představitelů, hlavně v provinciích Če-ťiang, Ťiang-su a Che-pej. Jedním z nejkřiklavějších případů je Gong Šeng-liang, šéf jihočínské církve, který byl v roce 2001 odsouzen k smrti. Jeho rozsudek byl změněn na trest vězení, ale Amnesty International dostala zprávy, že je v žaláři surově mučen. V srpnu byli tři křesťané odsouzeni k vězení za to, že předali cizím vládám informace, a v červenci státní média podala zprávy o ženě, která byla zatčena za to, že rozdávala Bible, a ve vězení byla utlučena k smrti, píše na svých internetových stránkách BBC.

Peter Sü vypráví, že ve vězení viděl spoustu lidí, kteří byli zabiti kvůli své víře. "Jeden věřící se tam modlil. Dozorce nakázal jiným vězňům, aby ho zvedli ke stropu a potom pustili na zem, a to mnohokrát, dokud nezemřel," vypověděl Sü. Zásahy vlády, a dokonce i mučení, však nemohou donutit lidi jako je Peter Sü, aby svoji víru změnili. "Navzdory veškerému pronásledování a utrpením slyší boží volání v Číně stále více a více lidí," tvrdí Peter Sü.