Slovenský arcibiskup Ján Sokol protestuje proti nedávným informacím Ústavu paměti národa (ÚPN), podle nichž byl registrován ve svazcích komunistické Státní bezpečnosti (StB) jako její agent. Podle ÚPN jsou agenty lidé, kteří s tajnou policií spolupracovali vědomě. Bratislavsko-trnavský arcibiskup Sokol "vyjádřil hluboké rozčarování nad šířícími se informacemi o své údajné vědomé spolupráci s StB, které způsobují těžkou morální újmu osobě arcibiskupa a s ní i katolické církvi", píše se na internetové stránce slovenské biskupské konference. "Ján Sokol vnímá tuto mediální kampaň jako snahu o zdiskreditování své osoby a církve na Slovensku," dodává se zde.

"Pan arcibiskup Sokol se vyskytuje v evidenci StB od roku 1972, kdy byl registrován jako kandidát pro tajnou spolupráci. V první polovině roku 1989 ho přeregistrovali na agenta s krycím jménem Svätopluk," řekl ČTK mluvčí ÚPN Michal Dzurjanin. "Podle směrnic StB byli do kategorie agenta zařazováni vědomí spolupracovníci," vysvětlil mluvčí.

Pokud by se tedy na seznamu agentů octl někdo, kdo vědomě nesvolil ke spolupráci s tajnou policií, bylo by to podle Dzurjanina v rozporu s pravidly StB a jejím důstojníkům by hrozil postih. "My netvrdíme, že byl (Sokol) agentem. My tvrdíme, že je veden v evidenci jako agent," uvedl.

Na Slovensku se v posledních dnech objevily informace o tom, že agenty StB byli tři významní církevní funkcionáři. Kromě Sokola je ve svazcích údajně hlava slovenské pravoslavné církve Nikolaj pod krycím jménem Slávia. Podle ÚPN tajná policie vedla v záznamech jako agenta rovněž emeritního řeckokatolického biskupa Jána Hirku. Nikolaj i Hirka popřeli, že by tajné policii vědomě pomáhali.

ÚPN postupně na internetu zveřejňuje seznamy svazků, které StB na Slováky vedla. Zatím se na veřejnosti objevily pouze registry svazků z východního a středního Slovenska. Největší část dokumentů - z bratislavské správy tajné policie - hodlá ústav zveřejnit v příštích měsících.