Prečtěte si první část rozhovoru s Janem Kasalem: KDU-ČSL není politickým proudem Římskokatolické církve

Vaše strana má v médiích často nálepku "klerikální", což do jisté míry odráží prvorepublikové označení pro lidovou stranu. Vadí vám to?
Vadí, a to z důvodu toho, že to není pravda. Tak jak je to zmiňované v našich denících, je to pejorativní nálepka, kterou si někteří novináři zvykli používat, neboť to vídají v prvorepublikových tiskovinách. My nejsme klerikální strana. My jsme strana občanská, která sdružuje lidi, jež se hlásí ke křesťanskému světovému názoru a chtějí ho promítat i do praktického politického života. Církve mají svá poslání, která řeší nezávisle na politice politické strany. Nicméně těch styčných bodů mají s křesťanskými demokraty celou řadu, tak jako námětů ke komunikaci. Není tu ale žádná hierarchie. Politická strana se nikoho nemusí ptát, jak by měla hlasovat k té či oné věci. Stejně tak církve. Jsou tak autonomní, že se nemusí rozhodovat na základě pocitů politiků. A to je podle mě správné. Myslím, že tady to oddělení být musí.

V Belgii se tamní křesťanskodemokratická strana přejmenovala, aby se právě této klerikální nálepky zbavila a otevřela se dalším voličům. Neuvažovali jste také o tom?
Čas od času se o tom uvažuje, ale nemyslím si, že by to bylo aktuální. My jsme označení „křesťanskodemokratická“ přijali do svého názvu až v roce 1992. Do té doby jsme byli „strana lidová“ nebo také „lidová strana“. Oba tyto názvy jsou pro nás vystihující. Chceme být jak lidoví, tak křesťanští a demokratičtí. Takže já s tím problémy nemám. A myslím, že je i dobře, když má strana ve svém názvu to, k čemu se hlásí. Tím se stává pro veřejnost čitelnější.

A co voliči? Nemyslíte, že byste jich po změně označení mohli mít více?
Připouštím, že kdybychom to slůvko „křesťanská“ ze svého názvu vypustili, tak bychom měli více voličů. Avšak upřímně řečeno, já chci zastupovat tu část voličů, která nemá s tímto označením problém. Protože té jde skutečně o naši politiku. 

Věříte tomu, že by křesťanští demokraté mohli u nás být někdy vítěznou politickou stranou?
Nikdy tomu tak v historii Československa, potažmo České republiky, nebylo, ani v dobách Rakouska-Uherska, nemám tedy důvod k přehnanému optimismu. Na druhou stranu si myslím, že současných 8-9 procent je hluboko pod možnostmi KDU-ČSL.

Poslední otázka bude k aktuálnímu tématu. Začíná postní období. Jak ho obvykle prožíváte?
Je to doba, kdy by si měl člověk nějaké to břemínko naložit. Když jsem kouřil, bylo to jednodušší. V současné době si odříkám jiné věci, které však nejsou takové, abych je prezentoval. Ty cigarety jsou zřetelné a průhledné.

Teď mě napadla ještě jedna. Máte čas na to, abyste se více věnoval sám sobě, své víře, čtení Písma?
Musím říci, že každý den se z profesionálních důvodů i ze zájmu dostanu k nějaké stati a článku, který má k této oblasti vztah. Hodně mi to v životě pomáhá.

Děkuji za rozhovor.

Více informací o Janu Kasalovi najdete zde.