Převážně pochvalné reakce přicházejí z Asie. V Africe a Latinské Americe se názory liší. Kromě těch pozitivních, kterých je většina, je mezi katolíky patrné i zklamání, že papež nepochází z jejich kontinentu.

"Církev v Polsku má velkou radost z toho, že novým papežem byl zvolen kardinál Ratzinger," řekl arcibiskup Józef Michalik. Poláci mu předpovídají, že navázat na jeho polského předchůdce Jana Pavla II. bude nelehkým úkolem, přesto nepochybují, že na jeho práci úspěšně naváže.

Zatímco při zvolení Jana Pavla II. jásalo takřka celé Polsko, v Ratzingerově rodném Německu je nadšení omezené. Více než tři čtvrtiny Němců sice vyjádřily v průzkumu veřejného mínění radost nad zvolením svého krajana papežem, méně nadšeni jsou však skutečností, že tímto Němcem je právě kardinál Joseph Ratzinger.

Benedikt XVI. totiž v minulosti mnohokrát znemožnil různé pokusy o reformy, podnikané severně od Alp, a jako papež teď bude mít na církev v Německu ještě větší vliv než dosud.

Srovnávání s Janem Pavlem II. se Benedikt XVI. nevyhnul ani jinde. Navázat by na něj by podle mnohých měl zejména v podpoře dialogu s jinými náboženstvími - pravoslavím, islámem, buddhismem i dalšími. "Upřímně doufám, že pontifikát vaší svátosti bude poznamenán rozvojem dobrých vztahů mezi našimi církvemi," uvedla hlava ruské pravoslavné církve patriarcha Alexij II.

Možná nejrozporuplnější reakce zatím zaznívají z Latinské Ameriky, v níž žije asi polovina všech katolíků. Zatímco podle arcibiskupa Raymunda Damasca Assise ze Sao Paula je nový papež "osobou s obrovskými znalostmi a velkou duší", pro mexického sociologa Bernarda Barraca je jeho zvolení "neštěstím" pro Latinskou Ameriku. "Pro mě je to nejhorší výběr, jaký mohl být," prohlásil argentinský teolog Ruben Dri.

"V Americe má mnoho zanícených stoupenců, ale mnoho lidí není nadšeno mocí, kterou uplatňoval," řekl teolog Chester Gillis z Georgetownské univerzity ve Washingtonu. "Není pochyb o tom, že jeho volbu nepřivítají všichni Američané jednohlasně a s obdivem," dodal.

Zvolení konzervativce do čela Vatikánu zklamalo hlavně americké obhájce práv homosexuálů, stoupenců větší úlohy žen v církvi; na rozpacích jsou i skupiny zastupující oběti sexuálního zneužívání katolickými kněžími.

Afrika si sice přála, aby se do čela církve vůbec poprvé postavil černoch, zvolení Ratzingera ale většinou vítá. Afričtí kněží, politici i obyčejní lidé však doufají, že pod jeho vedením Vatikán změní pohled na kondomy i antikoncepci, a více se zasadí o boj proti AIDS a vyvedení černého kontinentu z chudoby. "Snili jsme o černém papeži, avšak barva pleti opravdu pro nás křesťany není důležitá," řekl konžský kněz Chantal Nsono.