Besedu o novém papeži bude v neděli ve 14.35 na ČT 1 vysílat pravidelný pořad Cesty víry. Na poměrně malé ploše dvaceti minut se v diskusi u královéhradeckého biskupa Dominika Duky nad osobou nového papeže Benedikta XVI. zamýšlí další hosté, kterými jsou bývalý velvyslanec naší země ve Vatikánu doc. František X. Halas, historik olomoucké teologické fakulty Tomáš Parma a publicista Štěpán Plaček z Katolického týdeníku. Magazínu ChristNet.eu to řekl Petr Chovanec z brněnského studia České televize.

Podle Milana Badala, který diskusi moderuje, si beseda klade za úkol reagovat na první výtky, kterých se kardinálu Ratzingerovi po jeho zvolení papežem dostalo v médiích. Účastníci debaty se ale také zamýšlejí nad možnými politickými dopady faktu, že právě příslušník německého národa byl zvolen do této významné funkce, a že jeho první cesta povede do Polska a do rodného Německa.

"Někteří účastníci diskuse vzpomenuli i svých osobních zkušeností ze setkání s Josephem Ratzingerem, hovořili o jeho osobnosti a rysech, které pravděpodobně budou zdůrazněny poté, co se Ratzinger nebude muset vymezovat funkcí prefekta Kongregace pro nauku víry," řekl Magazínu ChristNet.eu Badal. "V plnění nového poslání je pravděpodobné, že Benedikt XVI. i přes svůj věk a poměrnou 'čitelnost' postojů v minulosti, překvapí. Doufejme, že příjemně," uzavírá Milan Badal.