Už druhou cyklistickou pouť pro všechny zájemce chystají ve spolupráci s ústředím Orla orlové z Uherského Brodu. Tentokrát se vydají na několik set kilometrů dlouhou cestu Německem, aby se v Kolíně nad Rýnem zúčastnili XX. světového dne mládeže. Jeho vyvrcholení se má zúčastnit i papež Benedikt XVI., který právě z Německa pochází. „Pro informace o pouti jsme připravili také internetové stránky, které jsou na adrese http://kolin.orel.cz. Zájemci tam najdou trasu cesty i fotografie“ říká Petr Gabriel, který má organizaci akce na starosti.

Pouť povede z Chebu do Bavorska a po překonání pohoří Smrčiny, ve kterém pramení Bílý Mohan, povede podél celého toku této řeky až do Mohuče, kde se vlévá do Rýna. „Při plánování celé akce jsme vyšli z našich zkušeností s podobnou akcí – úspěšnou loňskou cyklopoutí do Mariazell,“ říká Petr Gabriel.

Přestože akci pořádá Orel, je podle Gabriela otevřena všem, tedy i nečlenům této organizace. „Pouti se samozřejmě může zúčastnit každý, členství v Orlu není vůbec podmínkou, stále je ještě možné se přihlásit. Poslední týden se dokonce ozvali někteří, kteří už jsou přihlášeni na autobusovou pouť prostřednictvím diecézních center mládeže. Protože spolupracujeme se sekcí pro mládež, která organizuje tuto variantu, snažili jsme se jim vyjít vstříc a domluvili možnost přehlásit se k nám.“

„Při plánování trasy bylo nejdůležitější vymyslet cestu tak, aby ji zvládli i slabší cyklisté, ale zároveň nebyla nudná pro ty zdatnější. Využili jsme toho, že prakticky až do Kolína se dá dojet po rovině podél řeky a přitom je po cestě mnoho zajímavých měst, kde stojí za to se na chvíli zastavit. Trasa povede přes Bamberg, Schweinfurt, Frankfurt nad Mohanem, Mohuč a Koblenz.“

Německo disponuje velmi rozsáhlou sítí cyklostezek, a tak trasa nepovede téměř nikde po silnici. „Je to velké plus pro bezpečnost celé akce,“ doplňuje Gabriel

Předprogramu, který bývá první částí světových dní mládeže, by se měli cyklisté zúčastnit právě v Koblenz, odkud se potom dá do samotného Kolína dojet za den. „Podle organizátorů předprogramu bychom v Koblenz měli být společně s mladými z Fracie a z dalekého ostrova Mauricius,“ upřesňuje generální sekretář Orla Ladislav Kotík.

Na kole pojede do Kolína prý také několik kněží, kteří se rovněž budou starat o duchovní část programu. Jedním z nich je také P. Alvarez Kodeda, provinciál dominikánského řádu. „P. Alvarez je sám nadšený sportovec a opět se s námi podílí na organizaci celé akce,“ říká Petr Gabriel.

Zpáteční cesta je naplánována autobusem, který ve speciálním vleku přepraví domů také kola. „Udělali jsme to tak i v Mariazell, protože jet na kolech ještě domů by pouť neúměrně prodloužilo,“ uzavírá Gabriel.