Mší na třech různých místech – v Kolíně, Bonnu a Düsseldorfu byl včera slavnostně zahájen XX. světový den mládeže (SDM).

V Kolíně byl hlavním celebrantem místní arcibiskup, kardinál Joachim Meisner. Mše se konala na fotbalovém stadionu RheinEnergie, na jehož tribuny a plochu organizátoři pustili kolem 50.000 účastníků. Další tisíce už na stadion nepustili, takže museli zůstat venku, kde mohli mši sledovat na velkoplošné obrazovce. Přesto na stadionu zůstalo několik stovek volných sedadel.

Ještě přede mší svatou byl na velkoplošných obrazovkách promítnut dokument o zemřelém papeži Janu Pavlu II. Pak přišli na řadu tradiční vlajkonoši, kteří vždy v úvodu představí vlajky všech zemí, které se SDM účastní.

Vlajkonoši před úvodní mší v Kolíně nad Rýnem

Potom přednesl svůj pozdrav předseda papežské rady pro laiky, arcibiskup Stanislav Ryłko a kolínský arcibiskup, kardinál Joachim Meisner.

V 17 hodin byla zahájena mše svatá, po níž poutníky pozdravil také německý prezident Horst Köhler, který byl atmosférou na stadionu viditelně potěšen.

Na RheinEnergie stadionu bylo kolem 50.000 lidí

Po mši následoval festival mládeže, v jehož průběhu se mnozí vraceli zpět do centra města. Během přesunu desetitisíců lidí však zkolabovala v této části města doprava, přeplněné tramvaje stály zavřené desítky minut a mnozí cestující omdlévali.

Foto autor