Šestatřicetiletá žena napadla Schütze v úterý při večerní bohoslužbě v Taizé v Burgundsku v centrální části Francie. Rumunka během obřadu, kterého se účastnilo na 2500 věřících, vstala a bodla duchovního třikrát do krku. Účastníci bohoslužby ji pak přemohli a žena byla zadržena.

Tragedie měla podle portálu Isidor. net místo kolem 20:45. Vražedkyně  se smísila s pěveckým sborem, který pobývá blízko místa kde sedí během modliteb bratři z komunity. Svůj čin pečlivě naplánovala. Využila příležitost, kdy se všichni pohřížili  v modlitbě a podešla k bratru Rogerovi, který vždy seděl trošku vzadu. Ostatní bratři obracení k oltáři ani ji neviděli. Uslyšeli pouze křik.

„Bratr Roger seděl, a kdy jsme podběhli k němu, všimli jsme si, že je vážně zraněný a hodně krvácí uvádí portál Isidor. Pak jsme ho rychle přenesli domu.“ – vysvětluje bratr Emil, mluvčí komunity. Celou událost vysvětlil šokovaným bratr František. Zahájil také modlitbu, která trvala celou noc. Bratr Roger skonal po 21:00. Podle Isidoru někteří přemítají, jestli je to jen náhoda, že před několika měsíci v podobné hodině zemřel papež Jan Pavel?

Žena identifikovaná pouze jménem Luminita při výslechu řekla, že "chtěla hovořit s bratrem Rogerem, ale nepodařilo se jí to, protože kolem bylo mnoho lidí...a chtěla proto upoutat jeho pozornost", řekl prokurátor z nedalekého Maconu Jean-Louis Coste.

Nepopírá, že Schütze napadla, ale zdůraznila, že ho nechtěla zabít, dodal Coste. Podle něj přijela do Taizé autem v neděli a v pondělí si v nedalekém Cluny koupila nůž, kterým Schütze zabila. To by ukazovalo na úkladný čin, řekl Coste.

Útočnice se zdá být "mentálně narušená", ale vypovídala poměrně souvisle a byla schopna výslechu, dodal prokurátor. Podle něj "není natolik vyšinutá, aby to vyžadovalo psychiatrickou péči". Přesto by dnes měla ještě podstoupit psychiatrické testy.

Bratr Roger  oslavil ve čtvrtek 12.5. své 90. narozeniny. Ve svém životě jako málokdo jiný věnoval ekumenické činnosti a komunikoval přitom zejména s mladými křesťany. Od počátku 40. let 20. století vyvinul v Taizé nový model soužití lidí různých vyznání. Již po desetiletí tam ročně putují statisíce mladých lidí z celé Evropy. Někdejší kardinál Joseph Ratzinger, kterého zvolilo konkláve o jedenáct dní později za papeže Benedikta XVI., podal při pohřbu papeže Jana Pavla II. protestantskému bratru Rogerovi svaté přijímání, což vzbudilo celosvětovou pozornost.

Mezinárodní klášterní společenství ve vesničce Taizé založil protestantský pastor ze Švýcarska Schütz v roce 1940 spolu s dalšími katolíky a protestanty z dvaceti národů, aby usilovali o smíření. Do Taizé se také pravidelně už desítky let sjíždějí tisíce mladých z celého světa k meditacím a kulturním akcím.

Schützovým nástupcem byl včera jmenován jednapadesátiletý německý katolík bratr Alois, uvedl mluvčí společenství bratr Emil. Podle něj Aloise vybral Schütz již před osmi lety.

Papež Benedikt XVI označil smrt za "velmi smutnou a hrozivou zprávu". Při vystoupení v letním papežském sídle Castelgandolfo papež také četl úryvky z "velmi jímavého a přátelského dopisu", který dostal od bratra Rogera právě v úterý.

"Je to nepopsatelný šok," uvedl arcibiskup z Canterbury a hlava anglikánské církve Rowan Williams. "Bratr Roger byl jedním z nejmilovanějších křesťanských vůdců naší doby."

Šok dal najevo i Jacques Chirac. "Celý život tento muž víry šířil poselství míru a dialogu," uvedl. Podle něj byl Schütz "služebníkem hodnot respektu a tolerance".

Gerhard Schröder označil Schütze za "velkou osobnost současného náboženského života". Ocenil především fakt, že za druhé světové války ukrýval židovské uprchlíky a později usiloval o usmíření v Evropě.

Také Václav Havel považuje Schützovu smrt "za ztrátu pro celou lidskou pospolitost hledající spirituální dimenzi života". "Bratr Roger byl pro mne jedním z duchovních pilířů sjednocující se Evropy," uvedl Havel v prohlášení poskytnutém ČTK.

Na hřbitově u románského kostelíka v Taizé bude poslední místo odpočinku bratra Rogera. Foto: Markéta Kirschnerová

Bratr Roger bude pohřben v úterý 23. srpna. Pohřební obřady začnou ve 14. hodin v chrámu Smíření v Taizé. Poté bude tělo bratra Rogera uloženo do hrobu na malém hřbitově, obklopujícím celosvětově známý románský kostelík v Taizé. Zde mají hroby i ostatní členové jednoty. Tak bude tělo zakladatele a představitele uloženo na místě, které si sám před lety vybral.

Úvodní foto a část textu dle .http://sweb.cz/slovologos/pohledy.htm a www.isidorus.net. Titulky redakční.