Země Blízkého východu se domnívají, že přijetí Turecka do Evropské unie by prospělo všem, protože by podpořilo v oblasti umírněný islám a modernost. Představitelé bohatých ropných a tradicionalistických monarchií v Perském zálivu soudí, že přijetí "muslimské země do křesťanského klubu" by prospělo oběma stranám, citovala agentura Reuters katarské analytiky.

Integrace do "klubu bohatých" by také měla pomoci Turecku zlepšit svou politiku. Již přístupové rozhovory, které mají začít v pondělí v Lucembursku, mohou vést k tomu, že Ankara uzná genocidu Arménů a Kyperskou republiku a bude se chovat lépe k menšinám, především ke Kurdům.

Přijetím muslimského Turecka, kde žije na 70 milionů lidí, "by se EU zbavila nálepky křesťanského klubu, zlepšila by obraz Evropy v muslimském světě a podpořila by model umírněného a demokratického islámského státu... To by pomohlo umírněným proudům a liberálům v islámském světě lépe čelit extremismu a sebevražedným ideologiím v muslimských obcích na Západě," uvedl katarský akademik Abdul Ansarí.

Jordánský odborník ze střediska pro strategické studie Farís Brazat soudí, že zahájení přístupových rozhovorů s Tureckem bude "povzbuzujícím znamením pro Araby." "Znamená to, že Ankara bude moci hrát kladnou roli uvnitř EU ohledně evropské politiky vůči Arabům a muslimům," řekl.

Arabové považují Turecko za model modernity a demokracie při kombinaci tradicionalismu a modernosti. Integrace Turecka by zlepšila partnerské vztahy i ve Středomoří. "Bezpečnost ve Středomoří je v zájmu EU i Arabů," zdůraznil Brazat.

"Sýrie by (v případě turecké integrace) přímo sousedila s EU, což by přispělo ke zlepšení ekonomických a politických vztahů Damašku s EU," uvedl šéfredaktor tiskového orgánu syrské vládní strany Baas Elias Murad.

S novou nadějí pohlížejí na tureckou integraci také v Egyptě a Libanonu. "Přijetí Turecka do EU bude mít kladný dopad na mezinárodní spolupráci a bude prospěšné pro Libanon," citovala AFP nejmenovaný oficiální libanonský zdroj. Ten naopak varoval před negativním dopadem, jaký by podle něj mělo vyloučení Turecka z EU z důvodu, že se jedná o muslimskou zemi.

Další články o integraci Turecka do EU vyšly v aktuálním vydání magazínu Cafe Babel. Podrobnosti o pondělním vyjednávání o zahájení přístupových rozhovoru s Tureckem, včetně stanoviska prezidenta Klause, naleznete zde. Souvisejicí články publikované v Magazínu ChristNet jsou v archívu zde.