Do českých knih přichází nová filmová pohádka režiséra Jiřího Stracha. Strach, známý i jako herec (diváci si jeho vytáhlou hubenou postavu určitě pamatují z role Lotranda v Lotrandovi a Zubejdě) natočil svůj první film určený pro kina s hvězdným obsazením. Režisér se nebál oslovit přední české herce. Děj se točí kolem neohrabaného anděla Petronela (Ivan Trojan), který je pro svou namyšlenost v předvečer Štědrého dne vyhoštěn Pánem Bohem (Jiří Bartoška) z nebe mezi normální smrtelníky. Petronel, který zaskočil za sv. Petra u nebeské brány, poslal totiž všechny spravedlivé duše, včetně zbožné abatyše (Jiřina Jirásková), rovnou do rozpálených pekelných kotlů. To Pána Boha tak rozlítilo, že mu dává ultimátum: "Máš jeden den na to, abys napravil jednu hříšnou duši, nebo duše tvoje propadne peklu".

Záskok za sv. Petra - kádrování svědomí duší

Proč si Strach vybral do role Pána Boha právě Bartošku odpověděl pro server Tiscalli takto. „Ptal jsem se sám sebe: Kdo v této zemi může hrát Pána Boha? A odpověď byla okamžitá: 1) Václav Havel 2) Václav Klaus 3) Jiří Bartoška. První už ve filmu hrál, druhý by asi pro své prezidentské povinnosti neměl čas, takže to zbylo na charismatického Barťáka. A musím dodat, že si svého „božství“ užíval“. Celý štáb ho pak podle režiséra každé ráno vítal zvoláním „pozdrav pánbůh“, a on odpovídal „dejžto, dejžto...“ a přitom smutnil, že právě dosáhl hereckého vrcholu, protože nikoho vyššího už hrát nemůže. Ivan Trojan k tomu pro Magazín ChristNet dodal, že mnozí považují Bartošku v roli Pána Boha za dobrý vtip. "Není to typický Pán Bůh“, uvedl herec. Doufejme tedy, že Svatou stolici a Kongregaci pro nauku víry jeho role příliš nepobouří.

Anděl Petronel s Pannou Marií

Začátek diváka potěší. Na nebi se vše chystá na oslavu Ježíškových narozenin. Panna Maria (Klára Issová) se svatou Veronikou (Veronika Žilková) pečou cukroví. Úsměvný je moment známý z církevní tradice: Veronika se snaží utřít pusu rozlítanému Ježíškovi a v rukou ji zůstáne plátno s otiskem božské tváře. Vskutku podařená parodie starověkého apokryfu. Působivé pojetí modrého nebe, kdy je do obláčkového pozadí dosazena kamenná brána nebo strohý betlémek je opravdu originální. Divák má pocit nebeského klidu a tepla a brzy zapomene na mrzutý dušičkový nečas za dveřmi kina. Na nebi panuje rozverná atmosféra a je čemu se smát. Třeba v okamžiku, kdy Maria kárá Pána Boha Bartošku, aby nebral své jméno nadarmo.

Dialog s Pánem Bohem

Situace po pádu anděla na zem do hlubokého sněhu je v kontrastu s nebeským klidem o to víc dramatická. Zvlášť, když nervy občas napíná působivá hudební kulisa Miloše Boka. Hlavní hrdinkou mezi smrtelníky je bezesporu krásná služka Dorotka (Zuzana Kajnarová), sirotek přijatý do služby na kamenném hradě, sídle panství mladého hraběte. Anděla na zemi s neskrývanou škodolibostí provází, v působivě zasněžené scenérii šumavských hvozdů, i čert Uriáš v podání Jiřího Dvořáka. Spoluprácí Pana Boha (toho skutečného, ne v podání rozverného Bartošky) ocenil i režisér pro ČTK. "I Pánbůh nám šel naproti. Na Šumavě nám tři hodiny před začátkem natáčení napadl sníh", vzpomíná Strach.

Vedlejší herecké role si v pohádce zahráli i další známé tváře: Jana Štěpánková (kuchařka), Oldřich Navrátil (správce), Stanislav Zindulka (dráb), Jana Hlaváčová (jedna z duší čekajících u nebeské brány), nebo prezidentem Klausem medailí za zásluhy čerstvě poctěný Josef Somr. Méně zářivý se zdá být výkon hraběte v podání Davida Švehlíka, ale jeho role je spíš vedlejší, protože, až na jeho závěrečný výstup v žebrácké proměně a s hrozbou oprátky na krku, děj filmu převážně prospí.

Smrtelníci

Ačkoliv se nepovažuji za velkého pohádkového milovníka a Popelku na každé Vánoce opravdu mít nemusím, při sledování  Anděla jsem se opravdu bavil. Rád filmu udělám reklamu a nejen proto, že tvůrcům chybí na reklamu milion korun, který nemají, jak řekl Strach novinářům. Z návštěvy kina strach ale určitě mít nemusíte a otcové dětí, nemající smysl pro humor, se alespoň zabaví pohledem na krásnou blondýnku Dorotku.

Ukázky hudby k tomuto filmu si můžete stáhnout na naší stránce s MP3. Foto: z reklamní kampaně k filmu