Ani špatné podzimní počasí neodlákalo převažně mladé publikum od letošního festivalu VOX 005. Po druhé se hostitelem Benefičního hudebního festivalu křesťanské hudby stal kulturní dům Vltavská v Praze. Cílem pořadatelů bylo realizovat jednotu srdcí skrze hudbu a radost, která z tohoto velkého Božího daru plyne. 5. listopadu 2005 tak hudebníci nabídli svérázné vyjádření své víry. Ve směsi folku, rocku, hardcoru, jazzu a spirituálů představilo devět souborů to nejlepší ze svého repertoáru.

Neformální úvod moderátora festivalu Aleše Juchelky, známého z hudebních pořadů ČT, navodil uvolněnou atmosféru, která účastníky už neopustila. Již první Českej chleba roztančil sál a bylo jasné, že každý kdo hledal, našel. Zajímavý, poutavý a choreograficky doplněný program přinesla a´capellová formace Vockap. Kvintet zpěváků bez doprovodu hudebních nástrojů, nabídl nejen zajímavou nabídku, české a anglické spirituály, ale i rytmickou a intonační přesnost profesionálů. A sklidili obrovský potlesk. I vtipné nápady, či zapojení diváka do programu, tak nezůstali neoceněny.

Folkové Noi či Veselá zubatá, rockové formace Michael a Oboroh a neméně zajímavá jazzrocková Alešanka i nu-metalová Maranatha si rovněž získali publikum na svou stranu. A tak se tančilo i zpívalo. Bylo příjemné sledovat skupinky mladých věřících, kteří i v této době dokážou skrze hudbu naslouchat a chválit Boha.

Kdo obětoval sobotní odpoledne hudbě a k posílení své víry, určitě nelitoval. Udělal radost nejen sobě, ale pomohl dobré věci. Výtěžek z akce totiž putoval pro mentálně postižené děti na Praze 7. Sérii vystoupení uzavřel host ze Slovenska, kapela Tretí deň a potvrdil, že na letoštním VOXu jsme mohli shlédnout špičku současné domácí křesťanské hudby.

Foto:www.vox005.signaly.cz