Nic nového patrně nepřinese vydání Evangelia podle Jidáše, apokryfního koptského textu z časů ranného křesťanství, který vzbudil pozornost kvůli osobě učedníka, jenž zradil svého učitele Ježíše, píše agentura AP.
    James Robinson, vedoucí americký expert na staré náboženské texty pocházející z Egypta, předpovídá v jedné z publikací, že text neposkytne žádný vhled do Jidášova života. Zdůvodnění? Text je sice starý, ale ne zase natolik, kolik by bylo zapotřebí.

 "Sahá až do Jidášovy doby? Ne," tvrdí Robinson. Text v koptštině, tedy jazyku, který užívali egyptští křesťané, je datován do třetího nebo čtvrtého století našeho letopočtu a je kopií staršího dokumentu.
    Obsah studovala společnost National Geographic Society spolu s dalšími skupinami. Ve čtvrtek oznámila, že během "několika příštích týdnů" vydá výsledky zkoumání, avšak nesdělila, zda tak učiní v podobě publikace, časopiseckého článku nebo televizního vystoupení.

 Robinson sice text neviděl na vlastní oči, předpokládá nicméně, že jde o stejnou práci, kterou napadl kolem roku 180 lyonský biskup Irenaeus. Podle biskupa text pořídili kainisté, gnostická sekta, která se bouřila proti křesťanské ortodoxii. Biskup je také obvinil z chválení biblického vraha Kaina, sodomitů a Jidáše, kterého považovali za nositele skrytého mysteria.

Vedle National Geographic pomáhají s překladem a výkladem textu jeho nynější majitel, švýcarská nadace Maecenas, kalifornský Waittův ústav pro historické objevy a bývalý pracovník ženevské univerzity Rodolphe Kasser.
    Starověký rukopis byl objeven v Egyptě v 50. nebo 60. letech 20. století, pak se krátce ocitl ve Švýcarsku a dalších 20 let ležel v trezoru v USA. Teprve koncem 90. let byl zjištěn jeho obsah a v roce 2001 jej zakoupila právě švýcarská nadace Maecenas.

Robinson uvedl, že cesta textu do Švýcarska nebyla jednoduchá. Naopak byla prý plná "pašeráků, obchodníků se starožitnostmi, teologů, přátel, kteří si píchli kudlu do zad a lakotných podnikatelů". Je podle něj možné, že za tu dobu se části textu navždy ztratily.

 Ve svých spekulacích jde ještě dále. Míní, že zveřejnění obsahu spisu je načasováno na premiéru filmu Kód mistra Leonarda, který líčí křesťanskou snahu zakrýt manželství mezi Ježíšem a Máří Magdalenou, bývalou lehkou ženou.
    "Existuje hodně evangelií z druhého, třetího a čtvrtého století, která se připisují různým apoštolům. Ale nemyslíme si automaticky, že nám přinášejí pravdivé informace o prvním století," vysvětluje svoji skepsi Robinson. 
    National Geographic odpověděl Robinsonovi sarkasticky. Jak může bez přístupu k textu publikovat vlastní knihu, která se jím zabývá? Kniha, která má vyjít 1. dubna pod názvem Secrets of Judas (Jidášova tajemství) v San Franciscu, popisuje hlavně klikaté osudy rukopisu.

Rozhovor  o "Jidášově evangeliu" s Petrem Pokorným, ředitelem Centra biblických studií Akademie věd a Univerzity Karlovy byl před týdném publikován v Lidových novinách.