Stále více lidí prý před smrtí projevuje přání, aby byli pohřbeni zároveň se svým mobilním telefonem. Této zprávě se věnuje nedávný článek italského deníku Corriere della Sera, který je zajímavým dokladem o nových meta-náboženských rozměrech uvažování současného člověka.

První žádosti tohoto druhu se prý objevili v jižní Africe, odtud se zvyk rozšířil do Austrálie, USA, Irska a postupně i do dalších zemí. Prvotním důvodem se zdá být návrat k egyptské mytologii, kdy faraonové byly mumifikováni se vším, co mělo nějakou hodnotu pro cestu na věčnost. Zatímco tehdy to zpravidla byly cenné a kultovní předměty, dnes se soudí, že k výbavě na poslední cestu patří právě mobilní telefon, který měl nebožtík do poslední chvíle vždy při sobě. Zároveň se uvádí i další praktický důvod – mobilní telefon v rakvi se může hodit jak pro komunikaci z jiného světa, tak i v případě nečekaného probuzení pod zemí. Pro takový případ už přišly některé jihoafrické pohřební agentury dokonce s nabídkou, že v rakvi umístí náhradní baterie, to kdyby v čase probuzení byl už nebožtíkův mobil vybitý…

Dalším z důvodů, uvádí Corriere della Sera, je zvláštní obliba mobilu, pro některé lidi, zvláště z okruhu celebrit, téměř se rovnající hodnotě talismanu. Tak jako v minulosti někteří lidé projevovali přání být pochováni se svou nejmilejší hračkou z dětství, dnes se poslední pozornost soustředí právě na mobil.

Nelze se však domnívat, že lidé preferující kremace jsou z tohoto nového boomu v soudobém pohřebnictví vyloučeni. V USA dokonce upravují kremační pece tak, aby bylo bez problému možné spálit nebožtíka s jeho nerozlučným mobilem v kapse saka. Malá detonace z baterií, které explodují ve vysokém žáru, je chápana něco jako salva na rozloučenou… Jiné americké pohřební agentury pak přicházejí s nabídkou umístit mobil zemřelého na náhrobek pietním připojením k urně s jeho popelem.

„Všechno je možné. Je to zvláštní, ale je to tak,“ končí inspirativní článek v italském deníku.