Poprask kolem Brownovy Šifry mistra Leonarda je přesně vykalkulovaný. Nemusíte znát fakta, nemusíte ctít pravdu, stačí dát dohromady dostatečně nesmyslnou slátaninu. Napište, že Albert Einstein byl vrah a OSN spolek hrdlořezů, a je to ta nejlepší reklama. Hned máte na krku osvícenou kritiku a soudní popotahování. Budete plout na pěně bulvárů, vaše kniha půjde na dračku, bude zfilmována a bude se promítat na všech kontinentech.

Nerespektování faktů a historických dějů jsou prý v Brownově knize vyváženy dobrým řemeslným zpracováním. Autor zná slabiny svých čtenářů a tvrdě na ně útočí. Podobně zdatní jsou také autoři pornografie. I oni si pohrávají s neohraničenou představivostí slabých jedinců. Šifra mistra Leonarda je psána pro ty, kdo nechtějí pochopit smysl a velikost oběti Ježíše Krista. Jde však jen o další z řady proticírkevních pamfletů, které nemohou chápáním historického Krista otřást.

Brownova kniha, kromě vypjatých fantasmagorických konstrukcí, není ničím pozoruhodná. Je to naopak zcela průměrný protikřesťanský pamflet, který mohou bez následků číst pouze lidé, jimž je pochopení pravdy naprosto lhostejné. Se stejným úspěchem lze ovšem číst sebrané spisy barona Prášila anebo sledovat napínavé osudy Pepka námořníka.

Autor je poslancem za KDU-ČSL.