Davy lidí, vzpomínky a emoce - tak by se dala stručně shrnout čtyřdenní pouť papeže Benedikta XVI. po Polsku. Nejvíce, téměř milion, věřících přišlo na nedělní liturgii s papežem, která se konala na travnaté pláni v Krakově. Na závěr cesty se pak poklonil památce obětí holokaustu v bývalém nacistickém vyhlazovacím táboře v Osvětimi.

Papež prošel vstupní branou Osvětimi pěšky z úcty k obětem

Nejvíce, téměř milion, věřících přišlo na nedělní liturgii s papežem, která se konala na travnaté pláni v Krakově. Na stejném místě se s nimi při cestách do vlasti setkával rovněž Jan Pavel II. "Krakov Karola Wojtyly (občanské jména Jana Pavla II.) je i mým Krakovem. Děkuji vám z celého srdce," řekl Benedikt XVI. Jeho slova vyvolala bouřlivý potlesk.

Společně s papežem bohoslužbu sloužilo 1900 duchovních. Mezi nimi byl i český kardinál Miloslav Vlk. "Je to naprosto a zcela mimořádné. To hemžení, prapory, mávání, gesta a zpívání, to bylo jedinečné," pochvaloval si Vlk atmosféru. Téměř na každém kroku Benedikta XVI. provázely zástupy poutníků. Lidé postávali kolem silnic, kterými projížděl prosklený papamobil, modlili se a dlouhé hodiny čekali, až jim pokyne z okna krakovské kurie. I z něj k věřícím promlouval jeho předchůdce.

Bohoslužbu s papežem Benediktem navštívilo v Krakově téměř milion lidí

"Vytrvejte silní ve víře," opakoval Benedikt XVI. heslo své cesty. Polsko patří k nevelké skupině evropských zemí, kde má katolická církev velmi silnou pozici. Podle odborníků za to může mimo jiné 26 let pontifikátu Jana Pavla II. Více než 90 procent Poláků se hlásí ke katolické víře a zhruba polovina z nich pravidelně každou neděli chodí do kostela.

Není proto divu, že například na páteční bohoslužbu v centru Varšavy dorazilo navzdory špatnému počasí na 300.000 věřících. Všichni se dokonce ani na náměstí nevešli a dění před oltářem tak museli sledovat na velkoplošných obrazovkách v přilehlých ulicích.

Při cestě ve stopách Jana Pavla II. nemohl Benedikt XVI. vynechat Wadowice, nevelké městečko v podhůří polských Beskyd, kde se Karol Wojtyla 18. května 1920 narodil. Papež navštívil i poutní místa, jako je například klášter na Jasné hoře v Čenstochové se známým obrazem Černé madony nebo bazilika v Lagiewnikách, kde se setkal hlavně s nemocnými.

Zatímco pro Poláky byla nejvýznamnějším bodem papežova čtyřdenního programu právě cesta do Wadowic, zahraniční média napjatě očekávala dnešní návštěvu někdejšího nacistického koncentračního a vyhlazovacího tábora v Osvětimi. Tam Benedikt XVI. zavítal těsně před odletem do Říma.

"Na místě, jako je toto, chybějí slova a v zarážejícím tichu srdce volá k Bohu: 'Pane, proč jsi mlčel? Proč jsi to dopustil?'," pronesl v modlitbě u památníku obětí nacistického vyhlazovacího tábora Osvětim-Březinka. Podle kardinála Vlka byla návštěva hlavy katolické církve v Osvětimi symbolickou tečkou. "Papež Němec jde do Osvětimi, kde právě jeho předkové, Němci, způsobili mnoho bolesti a utrpení. Papež jde, aby se modlil za odpuštění a smíření a aby tak i polskému národu dal určitý signál," uvedl.

Joseph Ratzinger (občanské jméno Benedikta XVI.) byl jako dítě členem nacistické mládežnické organizace Hitlerjugend. Jeho otec byl sice rozhodným odpůrcem nacistického režimu, v době Ratzingerova dospívání ale začalo být členství v Hitlerjugend povinné.

"Vůbec jsem nepomyslel na to, že papež je Němcem," poznamenal bývalý vězeň Jerzy Bielecki. Do tábora dorazil v roce 1940 v jednom z prvních transportů. O čtyři roky později se mu podařilo uprchnout v převleku za důstojníka nacistických jednotek SS.

Benedikt XVI. zavítal i do sklepení bloku 11 a do cely Maximiliana Kolbeho. Tento katolický kněz v roce 1941 v Osvětimi dobrovolně nahradil mladého ženatého muže, který měl být zabit. Byl totiž ve skupině vězňů, kteří měli svou smrtí zaplatit za útěk jiného vězně. Jan Pavel II. v roce 1982 Kolbeho jako mučedníka prohlásil za svatého.

"Ať toto místo zůstane varováním," řekl při bohoslužbě v Osvětimi polský vrchní rabín Michael Schudrich. Právě na něj v sobotu za bílého dne ve Varšavě zaútočil neznámý mladík, naštěstí rabín vyvázl bez zranění.

Návštěva Polska byla teprve druhou zahraniční cestou nového papeže. Poprvé se Benedikt XVI. vydal do zahraničí loni v srpnu, když zavítal do rodného Německa, kde se v Kolíně nad Rýnem zúčastnil Světového dne mládeže.

Foto: televize Euronews a polská televize