Zatímco před rokem měla organizace pouhých třicet členů, dnes je tomu úplně jinak. Za půl roku se řady zájmeců o členství v MKD téměř ztrojnásobily. „K dnešnímu dni máme přes osmdesát členů ze všech částí Královéhradeckého kraje. Více jak polovinu členstva navíc tvoří ženy,“ říká jednadvacetiletý republikový místopředseda Mladých křesťanských demokratů z Rokytnice v Orlických horách Lukáš Janeček.

Podle Janečka se královéhradecká organizace stala čtvrtou největší v České republice, když předběhla v počtu členů i tradiční lidoveckou oblast Vysočinu. Nejpočetnější členská základna MKD v kraji je na Náchodsku a Rychnovsku, kde mají mladí k dispozici i kancelář k pravidelným schůzkám.

„K našim hlavním činnostem patří pořádání vzdělávacích akcí a aktivní činnosti na politickém životě. Pořádáme besedy, přednášky, semináře i odborné konference k tématům společensko-politického dění. Občas vyrazíme společně na výlet nebo si zasportovat,“ vyjmenovává aktivity předseda náchodské organizace Pavel Bělobrádek.

„Mladí křesťanští demokraté odvádějí v kraji veliký kus práce. Především oceňuji jejich činnost ve volném čase s dětmi a mladými. Obdiv zasluhují i za pomoc při přípravě besed a kulturních akcí,“ nedá dopustit na Mladé křesťanské demokraty předseda krajské organizace KDU-ČSL a poslanec Jiří Hanuš a dodává: „Jejich nadšení pro práci pomáhá probudit mnohde skomírající místní organizace KDU-ČSL. Proto bychom jim rádi dali prostor na našich kandidátkách během podzimních voleb.“

Mladí křesťanští demokraté v Čechách 

Mladí křesťanští demokraté o sobě v programových materiálech říkají, že jsou nezávislou organizací konzervativně smýšlejících mladých lidí ve věku 15-35 let, kteří mají blízko ke Křesťanské a demokratické unii – Československé straně lidové. V podobě občanského sdružení existují od roku 1999. Členstvo tvoří nejen studenti středních a vysokých škol, ale i mnoho mladých lidí pracujících v nejrůznějších profesích (poradci ministrů, právníci, lékaři).

Jejich hlavním cílem je obhajoba a prosazování křesťanských a konzervativních hodnot ve společnosti a v politickém životě. "Naše působiště vidíme především na regionální a komunální úrovni, kde můžeme být svým spoluobčanům a jejch každodenním problémům nejblíže a nejlépe nápomocni," píší o sobě Mladí křesťanští demokraté.

Další informace o Mladých křesťanských demokratech najdete na stránkách http:IIwww.mladikd.cz
Královéhradecká organizace MKD má své stránky http://hk.mladikd.cz

rok

 

2004

2005

1. pol.2006

počet členů

21

34

82

    Počet členů MKD v Královéhradeckém kraji (2004-2006)