„Tohle není jenom výtvarná dílna, ale určitý sociální program pro lidi z ulice,“ říká pan Antonín, který život bezdomovce zakusil na vlastní kůži a dnes se o lidi žijící na ulici stará. „Snažíme se, aby se sociální rozvoj alespoň částečně přiblížil západnímu způsobu života. U nás je sociální stránka bezdomovců na prachbídné úrovni a potrvá hodně dlouho, než se to pozvedne.  Musíme lidem bez domova ukázat, že nejde o to, přijít na armádu spásy nebo na charitu a jen nastavit ruku, ale také o to, něco pro to udělat.“

Plamen poznání je ateliérem aktivizačním. Lidé dostanou vše, co je k malování, kreslení, vyšívání nebo háčkování potřeba a dál už tvoří sami. Centrem dění je bývalá garáž, nyní zařízená jako jídelna pro bezdomovce, kde nacházíme výtvarníky v plné práci. Pan Karel se věnuje kreslení fantasticky a hororově laděných obrázků a pod jeho rukama tu ožívají elfové a upíři. Paní Jarka sestavuje koláže z motivů starých pohlednic. „Pomáhá mi to zapomenout na spoustu problémů, na to, že můj manžel je zavřený. S Toníkem a s Karlem také chodím hrát divadlo ke společnosti Ježek a Čížek,“ vypráví paní Jarka.

Další výstava ateliéru Plamen poznání se uskuteční ve dnech 11. – 19. prosince a hostit ji bude pražský Klub v Jelení. A kdo holduje dramatickému umění, může 10. prosince navštívit mezinárodní festival bezdomoveckých divadel, který se odehraje v klubu Roxy. Chybět nebudou ani karlínští.

Azylový dům spolu s Farní charitou dodávají tvůrcům materiál, uspořádají výstavu a mají pod kontrolou finanční prostředky z výstav, a tyto peníze jsou použity ke zkvalitnění života klientů. „Většinou se takto hradí ubytování, popřípadě si klient platí výživné na dítě, pracovní pomůcky a tak dále. Snažíme se lidi vést k samostatnosti,“ říká ředitelka farní charity Henrieta Votíková. To však neznamená, že by ostatní neměli osobám bez domova poskytovat pomoc. Podle Henriety Votíkové je individuální pomoc obtížná, ale pokud bezdomovce potkáme na ulici, nic nezkazíme, když jim nabídneme něco k jídlu. Peníze nejsou nejvhodnějším darem, neboť mezi bezdomovci je mnoho lidí závislých na alkoholu. Samozřejmě se také můžeme obrátit na některou z dobročinných organizací (farní charita sídlí na faře u kostela P. Marie Sněžné na Jungmannově náměstí a její program je zaměřen především na pomoc ženám bez domova).