Komunikace a věnování se zákazníkovi dělá kouzla. Uvedu tři zkušenosti: dvě dobré a jednu špatnou. Aktéry budou C&A, Atlas.cz a Seznam.cz.

Chtěl jsem koupit jistý dárek k Vánocům od oděvní firmy C&A. Dlouho jsem však nemohl najít jejich site na internetu. Mé rozhořčeni dosáhlo vrcholu, když jsem zjistil, že se u nich přes internet nic koupit nedá a že zde ani nemají kompletní katalog. Napsal jsem jim tedy rozhořčený e-mail.

Ihned další den mi napsal přímo ředitel C&A Drábek. V e-mailu mi vysvětlil, že nikde žádný internetový obchod neslibovali a že chtějí udělat e-obchod skutečně na úrovni. "Je mi líto, že jste byl našimi stránkami zklamán, ale věřte mi že profesionální prodej oblečení na internetu není jednoduchá věc ani pro společnost naší velikosti," napsal mi Drábek.

Věc to neřešilo, ale odpověděl rychle, slušně, pokorně, vše vysvětlil. Čímž si aspoň trošku zachránil pověst. Přitom stačilo jen napsat e-mail.

Druhé dvě zkušenosti jsou s portály Atlas.cz a Seznam.cz. Od obou jsme něco zhruba stejného potřebovali. Ale zatímco u Atlasu Daniela Kotýsková vše trpělivě vysvětlovala, dělala návrhy, vypracovávala statistiky atd., Petr Slavík ze Seznamu mi odpovídal jen jednou větou.

Samozřejmě, že mám nyní mnohem raději Atlas než Seznam, protože tam se věnují zákazníkovi naplno.