Následující úvaha mne napadla, když jsem včera studoval na zkoušku a konkrétně jsem pročítal informace o socialismu a jeho pohledu na stávku. Pracovníci ČT stávkují od 1. ledna 2001. Ač nemám stávky rád, osobně jsem si představoval, že když budou chtít stávkovat oni, tak prostě vypnou vysílání.

Bylo by to logické. Když stávkovali železničáři, přestali jezdit vlaky. Osobně by mi přestání vysílání nevadilo. Hned jsem si spočítal, že sledování televize věnuji měšíčně zhruba 14 hodin, takže by mě jistě neubylo. Má úvaha mě vedla dál k myšlence, proč vůbec zpravodajství potřebujeme.

Máte něco z toho, že se v Blesku dozvíte, že slečna X se rozešla s panem Y? Ne. Nebo když vám na Nově oznámí, že se stala autonehoda? Že se má jezdit opatrně přeci víte. Tudíž tento druh zpravodajství není užitečný a tedy jej ani nutně nepotřebujeme. A co politické zpravodajství? To potřebujeme většinou jen proto, abychom mohli politicky rozhodovat a jednat.

Protože jsem byl ale již zaujat myšlenkou, že zpravodajství můžeme zrušit, navhrl jsem sám sobě, že bychom mohli konečně sehnat nějakého osvíceného krále, který by vládl za nás. Zastupoval i občanskou společnost. Jenom těch peněz, co by se ušetřilo za volby! A co času bychom ušetřili my občané, které trávíme občanským angažováním se! Pravda, možná by nebyl dokonalý. Ale kdybychom se aspoň trochu snažili, jistě by nebyl horší, než naši současní vládcové. Navíc bychom se nemuseli starat o politiku.

Shrnuto a podtrženo, bulvární a ani politické zpravodajství není zas tak moc potřebné (při menších úpravách ve společnosti). Tudíž můžeme zrušit televizi a následně i rozhlas a noviny, případně i web (nikoli však internet). Vrátíme se pokojně ke své práci a ušetřený čas a peníze věnujeme hledání moudrosti v knihách a svým blízkým. Budeme si moci i odpočinout, prostě lenošit!

Jestli je tato úvaha dobrá, nebo špatná, nevím. Prostě jsme jen tak přemýšlel o věcech. Rozhodně ale podle mne stoji k zamyšlení.