Propocený muž na pódiu svírá v obou rukou mikrofon a zpívá před patnáctitisícovým davem. Lidé před ním se pohupují s rukama zdviženýma do vzduchu. Nejde však o popový koncert, ale o katolickou mši v brazilském Sao Paulu, kterou slouží jeden z nejznámějších kněží v Brazílii nazývaný Padre Marcelo. Bývalý cvičitel aerobiku, z něhož se stal duchovní, je nyní tak populární, že v prodeji cédéček předčí všechny hudební hvězdy v zemi, píší internetové stránky BBC.


Masová účast v bývalé tovární hale je povzbuzující zprávou pro katolickou církev v Brazílii po dlouhém období klesajícího počtu věřících. Tento pokles se časově shoduje s šířením popularity takzvaných letničních církví. Tyto evangelické církve jsou v Brazílii mocnou silou, která se může pochlubit významným politickým zastoupením, velkými mediálními firmami a více než 24 miliony následovníků.

Brazílie zůstává nadále největší katolickou zemí světa se zhruba 125 miliony věřících registrovaných v roce 2000. Ale několik posledních sčítání lidu v Brazílii ukázalo, že podíl katolíků ve společnosti klesl mezi roky 1960 a 1980 o více než čtyři procenta a v následujících 20 letech dokonce o dalších 12 procent. Naproti tomu počet protestantů vzrostl mezi roky 1960 a 1980 o 2,6 procenta a v dalších dvou dekádách skoro o osm procent.

Mše charismatického otce Marcela ukazují, že jedna z forem odpovědi katolické církve na tuto výzvu je částečně napodobit spontánní styl bohoslužeb letničních církví.

Duchovní přiznávají, že papež Benedikt XVI., který je v Brazílii v současné době na návštěvě, je klesajícím počtem vyznavačů katolické víry v Latinské Americe znepokojen. "Domnívám se, že není žádný biskup či pastor, který by si nedělal starosti. Ve velkých městech nejsme příliš zastoupeni. Jeden kněz na 100.000 lidí nestačí," říká nový saopaulský arcibiskup Dom Odilo Scherer.

Naopak jakmile se v brazilských přelidněných městech objeví nějaká nová čtvrť, brzy tam vyroste nový evangelický chrám či kostel. Pro chudé, kteří se přestěhují do města, tyto kostely představují sociální zázemí.

"Připadají si tu naprosto ztraceni. Ale když vkročí do svého malého kostelíku, začnou si budovat vztahy a vytvářet vlastní svět, v němž dokážou ve městě fungovat," vysvětluje profesorka saopaulské univerzity Paula Monteirová.

Evangelické církve také mnoha lidem zdařile pomáhají poradit si s životními problémy, jako je alkoholismus či užívání drog. V rozvojové zemi jako Brazílie důraz těchto církví na osobní zdokonalování a úspěchy nese ovoce, konstatují internetové stránky BBC.

Zdá se, že evangelickým letničním církvím nezabrání v obdivuhodném růstu ani skandály. Dvojice zakladatelů jedné z církví - Renascer em Cristo (Znovuzrozen v Kristu) - byla přitom nedávno zatčena ve Spojených státech, kam pašovala tisíce dolarů, některé bankovky ukryté přímo v bibli. Podezření na obohacování vůdců letničních církví z darů často těch nejchudších příslušníků brazilské společnosti existuje již dlouho.

Katolickou církev může utěšit nová statistika brazilské vlády, která naznačuje, že úbytek vyznavačů katolické víry se pomalu stabilizuje, ačkoli skutečná situace nebude známa až do dalšího sčítání lidu.

V neposlední řadě církevní vůdci v Brazílii doufají, že morálku věřících podpoří i současná návštěva hlavy katolické církve, během níž papež kanonizuje prvního brazilského svatého, františkánského mnicha z 18. století Antonia Galvaa.

Foto: Martin Zoeller, Die Welt