Poslanec Vítězslav Jandák národu v nedělní televizní debatě sdělil, že zákon o vyrovnání státu a církví nemusí opozice podpořit. Proč? Protože může udělat „určitý naschvál“. Odvolal se na to, že vládní koalice uráží opozici, tedy až na ministra KDU-ČSL Václava Jehličku, který s ním debatoval a který návrh předkládá.

Takže opozice hlasuje, popřípadě nehlasuje pro některé zákony, protože dělá vládě naschvály? Vybroušenost tohoto tvrzení však byla jen třešničkou na bohatě nazdobeném stole dalších voňavých informací o smýšlení sociálně demokratických politiků.

Sociální demokraté se zákonem budou mít problém, dozvěděli jsme se z prvního věcného vyjádření pana V. Jandáka. To je nepochybně právo opozice. Nicméně ještě ve stejné minutě jsme byli ubezpečeni, že opravdu existuje jen věcný návrh zákona, který pouze pojmenovává principy narovnání státu a církví a o žádném z těchto principů nebyla žádná polemická debata. Za to jsme se dozvěděli, že opozice na vládním návrhu nespolupracovala. Je jí to líto. Takže další zásadní problém byl v tom, že opozice neměla informace o jednání. Je tu však malé ale – pan Jandák potvrdil, že o jednáních byl přímo informován.

Shrňme si to. Poprvé po necelých dvou desetiletích se církve shodly se státem, jak by mohlo vypadat jejich vzájemné narovnání. Obcím vysvitla naděje, že konečně budou moci pokračovat ve svém rozvoji a uvolní se pozemky, které podléhají blokačnímu paragrafu. To samozřejmě pozitivně kvitují i kraje, do kterých budeme letos volit. Po nelehké práci komise, kterou vedl ministr Jehlička (účastnil se jí vedle M. Kalouska i P. Gandalovič, D. Stehlíková a další), jde návrh věcného záměru zákona tento týden do vlády. Celá věc však možná neprojde ve Sněmovně, protože opozice byla informována pouze prostřednictvím několika politiků. A hlavně možná opozice udělá nějaký ten naschvál… Otázkou je, jak v té zlomyslnosti odliší starosty vládní koalice a ty, kteří se hlásí pod její barvy.

Auto je úřadující hejtman Pardubického kraje a 1. místopředseda KDU-ČSL . Články v rubrice Areopag vyjadřují osobní názory autorů.