Uplynul rok od poslední výroční zprávy o.s. ChristNet.eu a je čas bilancovat a předložit čtenářům zprávu o práci ekumenického týmu, který stojí za provozem portálu ChristNet.eu a zejména jeho části Magazín. Okrajově je třeba zmínit i další sekce portálu. Ty však běží nezávisle na redakčním týmu a jsou víceméně samoobsluhou čtenářů, kteří do nich vnášejí své podněty (Diskuze, Odkazy a Akce).

 

Zpravodajství

Základní páteří Magazínu, který je především zpravodajským médiem, je sloupek neustále aktualizovaných zpráv. V loňském roce a na jaře letošního roku došlo k velkému snížení počtu editorů, kteří se na zpravodajské části Magazínu ChristNet podíleli. Z osmi lidí se jejich počet snížil na dva. Většinu zpráv vydá Alena Thossová, kterou následuje Jan Uhlíř. Sporadicky do zpravodajství přispívá Jan Kirschner, Štěpán Havlíček, Tomáš Zdechovský a Kateřina Tetivová. Tuto práci v průběhu roku ukončili Jan Kuča a Roman Kultán.

Alena Thossová pokračuje v přebírání světového i regionálního zpravodajství a v rešerších celorepublikového tisku jako v minulém roce. Vydává i vlastní překlady zpráv ze zahraničních agentur - především z německé jazykové oblasti. Další zkušený editor Honza Uhlíř přináší do zpravodajství impulsy nejen z evangelikálního prostředí. Cílevědomě se věnuje i nekončícímu tématu vyrovnání se církví se státem. Další Jan v redakci, Kůča řečený Janek, bohužel nastoupil do zaměstnání v etnografickém muzeu, a tak je jeho odchodem ChristNet ochuzen o zpravodajství z polských a pravoslavných agentur. Na tvorbě veselých zpráv s datem vydání na Silvestra a Apríla se již tradičně podílel Tomáš Zdechovský, Jan Kirschner a Jan Uhlíř.

Podle mého soudu je práce většiny editorů kvalitní a profesionální, ale snížení jejich počtu se odrazilo na pestrosti zpravodajských zdrojů. Nelze nezmínit, že při velkém množství informací, které v Magazínu ChristNet vycházejí, je stále co zlepšovat (za loňský rok bylo vydáno opět několik tisíc zpráv). Stále chybí odvaha i čas na krácení zpráv a ve výběru by mohlo být méně  marginálních a příliš regionálních textů. Uměním dobrého novináře je i výběr titulků, které zprávy „prodávají“, a ne vždy se podaří vhodně zdůraznit obsah textu, aniž by nadpis nevyzněl příliš křiklavě nebo naopak nezajímavě. Co lze vytknout, je poměrně malé množství vlastních zpráv z akcí, kterých se redaktor sám zúčastní, přestože i ty se objevují. Naše omezení je časové, finanční a zejména personální. Pravidelné překlady ze zahraničních agentur jsou též velmi sporadické. Pokud již editor některou akci navštíví nebo přeloží zahraniční agenturní zprávu, objeví se text spíše jako článek v publicistické části Magazínu, kde je i finančně lépe ohodnocen.

Publicistika

Publicistika je druhý hlavní sloup křesťansko-společenského Magazínu ChristNet.eu. Na vydávání článků v Magazínu se v loňském a zejména od začátku roku letošního podílí bohužel opět užší tým vedoucích vydání než v minulých letech. Tento tým se opět snížil na dva redaktory, jako tomu bylo v předchozích letech (Jan Kirschner, Jan Uhlíř). Hledání dalších vedoucích vydání je tak prioritní pro další chod Magazínu. Omlazení stárnoucího týmu (nejde o diskriminaci věkovou, uvítáme případně i "mladíka" důchodce plného elánu) by přispělo k nových myšlenkovým impulzům, které chybí jak v redakci Magazínu ChristNet, tak i ve vedení mnohých církví, které se často omezují jen na klišé typu boje proti "kultuře smrti" apod., místo toho, aby nabídli zajímavé alternativy pro aggiornamento současné církve. Práce vedoucího vydání, která zabere cca hodinu denně, je ohodnocena odměnou 500,- Kč týdně. Případní zájemci mohou psát na e-mail: magazin@christnet.eu

Výběr článků se zdá být o proti minulému roku méně pestrý. Texty, které jsme získávali od našich externích spolupracovníků, zasílá z domova snad již jen Kateřina Tetivová (informace o životě v litoměřické diecézi). Naši zpravodajové ze zahraničí (své články posílal z New Yorku Jaroslav Sýkora, Josef Beniček z papežských cest nebo Petr Živný z Milána) se téměř odmlčeli. Uvítáme tedy příspěvky z cest od našich čtenářů - nových žurnalistických talentů. Tak jako v minulých letech se redakce snaží zajistit i vlastní žurnalistické články a rozhovory s osobnostmi. Za to je třeba pochválit zejména Jana Uhlíře, který vyzpovídal nejednoho biskupa, poslance či předsedu ERC. Prezidenta České křesťanské akademie, profesora a novopečeného monsignora Tomáše Halíka, stihl interviewovat v posledních měsících dokonce několikrát :-). Tato práce je však závislá na množství času, které je redaktor ochoten za malou odměnu (cca 200 - 300 Kč) obětovat tématu. Snažíme se přinášet informace necenzurované a otevřené se zachováním základních etických pravidel žurnalistické práce. Dostáváme se i do situací, kdy je třeba se rozhodnout, zda otevření nějaké kauzy prospěje dobru věci nebo naopak. Musím však zdůraznit, že základním právem žurnalisty je klást otázky, protože novináři nejednají v roli žalobců či soudců. Respektujeme však i právo dotazovaných interview danému mediu neposkytnout (z oslovených odmítl rozhovor jen kardinál Vlk).

Absenci vlastní žurnalistiky řeší redakce příležitostně přebíráním servisu ČTK či překlady ze zahraničního tisku. Někdy přebíráme i zajímavé texty z jiných českých medií, kterým rádi děláme touto cestu reklamu.

V loňském roce vyšlo přibližně stejné množství článků a polemik v rubrice Aeropag jako v roce minulém. Články v této rubrice vyjadřují stanoviska svých autorů. Jedná-li se o polemiku, snažíme se otisknout názory obou zúčastněných stran. Již méně se daří aktualizace sloupku K zamyšlení, do kterého přispívá méně stálých i náhodných komentátorů z České republiky i ze zahraničí, a texty mají často úroveň obecných zamyšlení a osobních svědectví, nikoliv žánru úderného komentáře či sloupku k aktuálnímu dění, který není jen osobním názorem. Uvítáme proto kvalitní a otevřené žurnalistické komentáře. Mezi čtenáři je oblíbena rubrika křesťanského humoru, ale opět nám chybí vlastní vtipy a anekdoty. Zdá se, že žijeme v příliš klidné době, která  nových vtipům příliš nepřeje. V loňském roce jsme rozjeli i některé nové věci, jako je seriál Michala Černého o liturgické katechezi či články Ignáce Pospíšila  o osudech nejvýznamnějších bojovníků proti holocaustu. Svůj podíl na vydávání článků má i korektorka Alžběta Dřímalová, která tuto práci vykonává obětavě již několik let.

Diskuse a Akce
V Diskusích ChristNet.eu se stabilně objevují i příspěvky na hranici trestní zodpovědnosti i etického kodexu, a proto již v roce 2006 bylo na valné hromadě domluveno, že v přístupu do Diskusí bude výrazným textem zdůrazněna odpovědnost přispěvatelů za uvedené názory. Již v minulém roce jsme se pokoušeli vést trochu "donkichotský" boj s některými zejména anonymními diskutujícími. Nemělo to však velký výsledek i vzhledem k tomu, že programátoři nemají chuť kvůli několika extremistům zásadně měnit diskuzní prostředí, a tak nezbývá než apelovat na svědomí a osobní odpovědnost každého, kdo do "ringu" vnáší své podněty. Ostatně příspěvky i toho největšího "fanatika" vypovídají o stavu našich církví, společnosti i o nás samotných a každý má svobodu diskuze sledovat či nikoliv. Přes všechny neduhy necenzurované a otevřené diskuze je toto prostředí svoji šířkou a množstvím témat v českém internetovém prostředí jedinečné a pravidelně se zde objevují i kvalitní analýzy a hluboké příspěvky (více viz článek Jiřího Zajíce).

Na poslední valné hromadě se hovořilo i o zlepšení prezentace sekcí portálu Akce a Odkazy. Proto upozorňujeme čtenáře, že do těchto sekcí mohou sami přidávat informace o svých aktivitách a plánovaných událostech respektive přidávat odkazy na stránky, které považují za zajímavé. Tak jako každoročně byl i v roce 2007 velký zájem o zasílání pohlednic, a to zejména koncem roku a před Vánoci. Nabídka snímků byla mírně aktualizována a myslím, že není úplně nejhorší a mezi kýči se najdou i kvalitní fotografie.

Reklama, fundrising a technická správa portálu
Podařilo se sehnat několik stálých reklam - převážně ve formě bannerů (ceník je k dispozici zde), které programátor serveru ChristNet.eu Pavel Brestovský pravidelně aktualizuje, a profesionálně řeší i další technické věci správy portálu. Uvítáme další reklamní inzerenty. Pavel Brestovský spolu s dalším z programátorů Janem Ficalem úspěšně provedl změny v ochraně systému před útoky hackerů, ke kterým na jaře tohoto roku docházelo. Doufáme, že systém je již dostatečně zabezpečen a že se tyto nepříjemné situace nebudou opakovat.

Účetnictví má stále na starosti Jiří Kula, který celoročně vyplácel odměny za odvedenou práci. Tuto práci vykonává téměř zadarmo a protože má i mnoho dalších povinností, prosíme externí spolupracovníky, čtenáře i naše dárce o trpělivost se zasláním finanční odměny za článek, potvrzení o daru či s vystavením faktury. Finanční závazky ale vždy plníme.

Podpořit ChristNet lze i objednáním knih a CD v Knihkupectví ChristNet z nabídky nakladatelství Sursum, Siť, Isidor a Elgar. Tento prodejní prostor je k dispozici i dalším nakladatelstvím a knihkupcům.

Shrneme-li, přestože v uplynulé době došlo k snížení členů redakce i externích spolupracovníků, lze konstatovat, že i v malém počtu je portál stále pravidelně aktualizován a rozvíjen. Na závěr je třeba zdůraznit, že ChristNet.eu žije především z Vašich darů (cca 70-80% příjmů), a proto Vám děkujeme, že podporujete naši práci.

Návod, jak nám můžete finančně přispět, naleznete zde.