"Bůh pravděpodobně není" versus "Bůh je": ateisté a věřící se ve Španělsku pouštějí do reklamního boje  o Boží existenci a na městské autobusy umísťují své slogany. Píše o tom agentura AFP.

V této jakési reklamní válce proti sobě na dálku stojí "Boží autobus", jenž od 24. prosince křižuje jižní předměstí Madridu, a "ateistické busy", které od pondělí krouží po ulicích v centru Barcelony na severovýchodě země.

Za první iniciativou stojí evangelický pastor z Fuenlabrady Paco Rubiales, jenž vede malý charismatický sbor s 55 členy. Ten dal na linkový autobus číslo 493 umístit nápis "Ano, Bůh je. Těš se ze života s Kristem."

Pastor, který hodlá napsat toto poselství ještě na další autobus v centru města, vysvětluje, že za umístění dvou plakátů na dobu tří měsíců zaplatil 2000 eur (53.200 Kč). Kampaň je financována výhradně z prostředků věřících.

"Jde o evangelizační práci, chceme říci světu, že Bůh existuje a že život je skutečně plný jedině tehdy, je-li Kristus jeho protagonistou," vysvětluje. "Na myšlenku reagovat tímto způsobem nás přivedla kampaň ateistických autobusů v Londýně," svěřuje se.

V Londýně jsou v rámci ateistické kampaně již několik týdnů vytištěné slogany umístěny na 800 autobusech i v metru, za podpory Britské humanistické asociace (BHA). Akce je financována z darů, jejichž výše přesáhla 140.000 liber (téměř čtyři miliony Kč).

Tato kampaň také inspirovala Španělský svaz ateistů a volnomyšlenkářů (UAL), který dal od pondělí vylepit na několik barcelonských autobusů plakáty v živých barvách, které v katalánštině hlásají: "Bůh pravděpodobně není. Přestaň se znepokojovat a těš se ze života."

"Tato kampaň není zaměřena proti věřícím, ani se k nim neobrací. Naopak je zacílena na ateisty, jimž se pravidelně hrozí peklem, věčným ohněm a dalšími mukami" v této zemi, kde jsou silné katolické tradice, vysvětluje předseda katalánského UAL Albert Riba. "Chceme jen nevěřícím říci: buďte klidní, Bůh zřejmě neexistuje," dodává.

Asociace chce rozšířit kampaň na ostatní části země, na Madrid, Valencii, Bilbao, Sevillu, podle toho, jak se jí podaří sehnat peníze. Na internetové stránce, kde vybízí k darům na své počiny, píše, že se jí již podařilo shromáždit 15.550 eur (asi 405.000 Kč).

Co si o tom myslí cestující? Sedmadvacetiletý student Marc v ateistickém autobusu číslo 14 v Barceloně soudí, že rozšiřování takových názorů by ještě před několika lety nebylo možné. "Ani jsem nevěděl, že cestuji v ateistickém autobusu... Žádná reklama nemůže otřást mou vírou," zdůrazňuje šestačtyřicetiletý katolík Mercé.

V jihomadridské čtvrti Aluche se rozčiluje důchodce čekající na "Boží autobus" číslo 493: "Je to lež, Bůh není! Kdybych se chtěl dívat na takové vzkazy, mohl bych jít rovnou do kostela!"

Podle Alberta Riby dá kampaň ateistických autobusů podnět k nezbytné diskusi v zemi, kde se podle jeho slov 20 procent obyvatel považuje za ateisty. "Jednou jsem hovořil s rodinou, kde o tomto tématu vedli spor rodiče a děti. Přes rozdílné názory byla debata velmi poklidná," dokládá.

Reklamní boj nicméně teprve začíná. Křesťanské sdružení E-Christians vyzvalo k darům na financování nové kampaně proti ateistickým autobusům.

K tématu viz též článek Magazínu ChristNet.eu z minulého týdne

Redakčně mírně upraveno

Foto: elpais.com