Jako lidovecký politik máte bohaté zkušenosti s touto oblastí. Jaký by měl být podle Vás vztah mezi křesťanskou politikou a církví?

Já myslím, že skoro žádný. KDU-ČSL nemůže být a ani není prodlouženou rukou církve. Kde by však mělo být zřetelné propojení je víra a politika. Víra by nám měla být základem našich postojů. Měla by být vidět v odpovědnosti a moudrosti, se kterou činíme naše rozhodnutí.

Myslíte si stejně jako europoslanec Jan Březina, že je KDU-ČSL v krizi?

Nenazval bych to krizí, ale rozcestím. Politika má svá pravidla. Musíme být čitelnou, moderní stranou a ne nevypočitatelným partnerem. To ovšem žádá akceschopného předsedu a vedení, které bude mít velkou autoritu napříč celou stranou.


Ekonom Jan Vitula, foto: MŠMT

Co by KDU-ČSL prospělo, aby byla přijatelná pro českou společnost?

Klást důraz na témata, která jsou pro dnešní společnost opravdu důležitá – právo, vzdělání, ale především přijatelné a důvěryhodné osobnosti v čele strany.

Pocházíte z jižní Moravy, kde do Poslanecké sněmovny ztratili lidovci část podpory tradičních voličů. Čím si to vysvětlujete?

Minulé volby byly jednoduchou ukázkou toho, co nás čeká, pokud celkově nezměníme přístup. Důraz na dvě velké strany a střet názorů. Doufejme, že se z toho dokážeme poučit. Protože volba nového vedení může rozhodnout o osudu naší strany.

Na ministerstvu školství jste zachránil operační programy. Jak se vám během roku podařilo vše rozjet tak, aby to fungovalo?

Především jsem si sebou přivedl a také našel výborné lidi. Lidi, kteří mají společnou vizi vytvořit program, který posune českou vědu o pořádný kus dál. Změní podmínky a nabídne schopným vědcům možnost i v České republice pracovat na špičkových zařízeních. A pak také nesmírné nasazení všech, kteří se na tvorbě programu podíleli. Řada lidí z mého týmu pracovala a pracuje celý rok přes deset hodin denně. Myslím, že se podařilo dát dohromady opravdu jedinečnou skupinu osobností.

V současné době působíte na ministerstvu školství jako vrchní ředitel strukturálních fondů. Které projekty EU podporuje?

Fondy podpoří v prvé řadě ty, kteří už dnes mají špičkové výsledky. A to opravdu velmi slušně. Rozděleno bude zhruba 60 mld. Kč během 6 let. Mezi těmi zajímavými, které připadají v úvahu, lze najít třeba jeden z nejsilnějších laserů na světě, špičková pracoviště na superpočítání, špičková pracoviště lékařského výzkumu atd.

V čem mohou tyto fondy pomoci České republice?

Především ve změně klimatu, které panuje v české vědě. Nastolení pravidel, která jsou běžná v zahraničí. Na jedné straně přísné mezinárodní hodnocení, na druhé ale mimořádně dobré podmínky pro ty, kteří uspějí.

Děkuji za rozhovor!

Ing. Jan Vitula - ekonom, pochází z Jihomoravského kraje, v současné době zastává post vrchního ředitele strukturálních fondů na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy.

První část rozhovoru najdete zde