Na začátku evangelia, jak je sepsal Jan, stojí Jan Křtitel, ukazuje na Ježíše a volá: „Hle, Beránek Boží, který snímá hřích světa!“ (J 1,29). Na konci evangelia umírá tento Ježíš a volá: „Dokonáno jest!“. - Tyto dva výroky nám pomáhají pochopit tajemství velkopáteční události.

Ten ukřižovaný Ježíš – tak tomu máme rozumět – není ztroskotaný náboženský fantasta, za kterého ho považovali židé. Ani to není nebezpečný prorok, za kterého jej považoval římský vladař Pilát.

Ježíš visí na kříži – zbaven šatů i košile – bezmocný a bezbranný, zneuctěný a opuštěný. U jeho kříže zůstaly jen dvě ženy a jeden učedník. - Kolikrát si už lidé a národy mysleli: S tímto Ježíšem a jeho křesťanstvím je konec! I my propadáme do pochybností, když vidíme, jak křesťanů ubývá a církve ztrácejí vliv.

Zneuctěný, opuštěný a k smrti vysílený Ježíš na kříži volá: „Dokonáno jest!“ Není to však volání toho, kdo poražen rezignuje. Když Ježíš volá: „Dokonáno jest!“, pak tím nejprve svému Otci – pak nám a všemu světu – oznamuje: Dílo, které mi bylo svěřeno, jsem splnil. Dílo Boží, vše, co bylo třeba vykonat k záchraně lidského rodu a k oslavení Boha – toto dílo neztroskotalo, ale bylo zdárně ukončeno.

Už jsme to slyšeli: Bůh Otec svému Synu uložil, aby byl Božím Beránkem, který na sebe vezme hřích světa, můj hřích a tvůj hrřch a hřích všeho světa. Vše, co jsme svou pýchou a pošetilostí navršili mezi Boha a nás, to vše Ježíš - ten Beránek Boží - vzal na sebe odstranil to. Na kříži umírající Ježíš je ten Boží Beránek, který obětuje sám sebe, aby nás smířil s Bohem: „On je oběť slitování za hříchy naše, a netoliko za naše, ale za hříchy všeho světa.“ ( J, 2,2). „V tom je zjevena láska Boží k nám: ne že my jsme zamilovali Boha, ale že On zamiloval nás a poslal Syna svého jako oběť smíření za naše hříchy.“ ( 1 J 4,10).

Ještě jednou: „Dokonáno jest!“ - To znamená, že je dokonáno definitivně a úplně. Z naší lidské strany už není co dodávat, k naší záchraně není třeba nic doplňovat. Vše, co mělo být vykonáno, abych obstál před spravedlivým Bohem, je dokonáno.

A tak se už neboj, Bůh tě přijal – takového, jaký jsi – za své milé dítě. - Jistě je toho mnoho, co se nám nezdařilo – a ještě se nezdaří, je mnoho toho, v čem jsem selhali - a ještě selžeme. My o úkolech, které nám byly – a ještě budou – svěřeny, nikdy nebudeme moci prohlásit: Dokonáno jest! Ale nad všemi našimi nezdary a pády a prohrami plně platí a až do konce bude platit Kristovo vítězné: „Dokonáno jest!“.  Na jednom kostele v Praze je nápis: „Ave crux, spes unica!“ - „Buď pozdraven kříži, naději jediná!“ V kříži Ježíše Krista, toho nevinného Beránka Božího, je naše naděje a záchrana jediná.

To Ježíšovo: „Dokonáno jest!“ platí ovšem ještě v jiném ohledu. Kdo vlastně na Velký pátek zvítězil? Jidáš, židé, Pilát? Když Ježíš volá: „Dokonáno jest!“, pak to dozajista také znamená, že od Velkého pátku jsou položeny pevné meze řádění všech temných sil zla a zpupnosti. Nadvláda všech démonských mocností je jednou provždy zlomena. Jen si to připomínejte, že ani v tom bouřlivém, chaotickém minulém století žádný strom nedorostl do nebe a nezastavil dílo, které Ježíš Kristus dokonal. A my se dnodnes smíme svobodně shromažďovat a vyvyšovat slavné jméno Hospodinovo a Beránkovo.

Dokonáno jest!“ Co k tomu dodat? Dodávat už nemusíme nic. My to pouze můžeme nechat platit. My se na to smíme spolehnout a bez přestání se modlit a ve všech svých úzkostech a nedostatcích na Krista Pána očekávat. V jistotě jeho dokonaného vítězství máme poslušně činit Boží vůli, žít mezi sebou v odpuštění a lásce, stát při bezmocných, zastávat se odstrkovaných, trpělivě snášet všechno nesnadné, co se nedá změnit a Bohu se poroučet v životě i smrti.

S církví už shromážděnou kolem trůnu Beránkova, i církví zatím po všem světě rozptýlenou a kříž nesoucí, smíme zpívat chvalozpěv: „Hoden jest Beránek, tan obětovaný (zabitý), přijmout moc , bohatství, moudrost, sílu, poctu, slávu i dobrořečení!“ (Zj 5,12).

Modleme se: Beránku Boží, děkujeme ti za tvé evangelim. Dej, ať nás povzbudí a posílí, abychom se o sebe nebáli, ale i v soužení byli nadějnými a radostnými křesťany. Až skončí naše pozemská cesta, doveď i nás k odpočinutí Božího králoství, kde kraluješ s Otcem i Duchem svatým. Amen.

ThDr. Jíří Doležal je emeritním farářem Českobratrské církve evangelické v Pardubicích. Dlouhá léta se podílel na vzdělávání mladých duchovních své církve.