Papež Benedikt XVI. při tradičním velikonočním požehnání Urbi et orbi (Městu a světu) hovořil v neděli k tisícům shromážděných věřících z centrální lodžie vatikánské baziliky. Jak velí tradice, žehnal světu v desítkách jazyků, včetně češtiny, jeho vystoupení přenášela televize do celého světa. "Kristus vstal z mrtvých," řekl česky.

Nejvyšší představitel katolické církve vyjádřil touhu po izraelsko-palestinském urovnání v regionu, který se chystá v květnu navštívit. "Obtížné, avšak nezbytné smíření, které je první podmínkou pro společnou bezpečnou budoucnost a mírové soužití, se může stát skutečností jedině díky znásobení nového, vytrvalého a upřímného úsilí o urovnání izraelsko-palestinského konfliktu," prohlásil Benedikt.

Africký kontinent vyzval, aby využil "zbraní spravedlnosti a pravdy, milosrdenství, odpuštění a lásky". Afrika "trpí nezměrnou měrou nekonečnými a krutými, často i zapomenutými, konflikty, ale také hladem, chudobou a nemocemi," zdůraznil.

Papež uvedl, že je "nezbytné znovu objevovat perspektivy, které mohou vrátit naději v době globálního nedostatku potravin, finančních otřesů, staré i nové chudoby, v době znepokojivých klimatických změn, násilí a stále hrozícího terorismu".

Benedikt adresoval své poselství i lidem postiženým ničivým zemětřesením ve středoitalském kraji Abruzzo, při němž tento týden zemřelo téměř 300 lidí, více než tisíc bylo zraněno a několik tisíc zůstalo bez střechy nad hlavou. Varoval však také před materialismem a nihilismem a před "vizí světa, který nedokáže překonat to, co je experimentálně prokazatelné".

Při sobotní liturgii Velikonoční vigilie, jíž Benedikt ve Svatopetrské bazilice předsedal za přítomnosti více než pěti tisíců věřících, zdůraznil, že "síla gravitace lásky je mocnější než síla nenávisti a síla gravitace života je mocnější než síla smrti."

V křesťanském kalendáři je včerejší neděle Božím hodem velikonočním, slavností Zmrtvýchvstání Páně a tedy největším svátkem. Věřící lidé si připomínají na základě biblického svědectví zmrtvýchvstání ukřižovaného Krista.