Za mši svatou pro věřící německé národnosti - zrádce a nepřítel pro náš národ? Je takové sloužení mší nevhodné a může naší republice uškodit? Kdo se snaží o usmíření mezi Čechy a Němci? Premiér Zeman to asi nebude…

Olomoucký arcibiskup Graubner má odjet do Německa, kde bude celebrovat mši pro členy sudetoněmeckých krajanských skupin. V Čechách z toho byl ten "největší skandál", v Německu to bylo bráno jako signál k usmíření.

Zatímco Graubner se chystá soužit v neděli mši, deník Právo se předhání v přinášení informací o „zradě“. V jednom emotivním článku píšícím o sloužení mše pro „landsmanšaft“ nezapomněl zdůraznit kauzu Merta a v komentářích vytahoval nejpeprnější slova na adresu nejen Graubnera, ale i církve.

Nejvíce mě pobavili ale výroky našich vládních představitelů na adresu olomouckého arcibiskupa, kteří mluvili o nevhodnosti cesty, nevylučovali Graubnerovo zapojení do předvolební kampaně lídra bavorské CSU či připouštěli možnost podpory požadavků ze strany Katolické církve nárokům sudetských Němců.

Česká biskupská konference na to odpověděla pro Svobodnou Evropu velmi smířlivým tónem. Ale občas, když někdo seká kosou hlavy, je třeba ho za tu kosu chytit a tu kosu o něj přerazit.

Pokud Miloš Zeman mluví o poškozování zájmů naší republiky, je třeba mu opět připomenout jeho výroky na stranu Palestinců, kterými plivl i na naše vztahy s Němci. A že omluvu od něj nikdo neslyšel, protože jeho angličtina asi nezná slovíčko „sorry“, se mi nechce věřit. To, že svými výroky připravil několik našich exportérů o potencionální zakázky v arabském světě, tak o tom už ani nemluvím.

Podpora předvolební kampaně zní mi pak stejně rudě jako palcové titulky výše zmíněného českého deníku před rokem 1989. Sami řekněte, to je přece volební trumf, mít v katedrále arcibiskupa z České republiky. To je přímo „volební eso“.

Náš známý kandidát „Honza Kato“ na generálního tajemníka OSN v tom začínal vidět možnou konkurenci a tak se také ozval. A jelikož vztahy po Zemanových výrocích s Německem nejsou nejlepší, tak to rychle svedl na Graubnera.

Ale aby ne. Měli co vracet arcibiskupovi za jeho „ošklivý dopis“ ministru Pavlu Dostálovi, na který si tolik naříkal v svém oblíbeném deníku Právo.

Z celého případu ale vychází jedno velké varování od české vlády pro katolické biskupy: „Nejezděte do Vatikánu a neslužte tam mše svaté! Co kdyby tam na ně přišel nějaký zaměstnanec či obyvatel Vatikánu, se kterým nemáme dodnes upraveny vztahy smlouvou?“

Možná, že by také hrozilo nebezpečí, že by tou mší svatou biskupové rozhodli nějaké volby, poškodili české zájmy či podpořili nároky Katolické církve na vrácení ukradeného majetku?