Během voleb se rozdává voličům ledacos. Někde se rozdávají věcné předměty, jinde letáky, u některých stran člověk zaplní svůj žaludek a u jiných se mu naopak žaludek zvedne. Ale tento volební rok je doopravdy něčím novým. Ve volební kampani se objevuje slovo církev.

Před týdnem se rozhořely vášnivě diskuse na téma národních zájmů ve spojitosti s celebrováním mše svaté olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem na Sudetoněmeckém setkání v Norimberku. Reakce některých politických stran a i předsedy vlády byly tak razantní, že se mnozí lidé ptali otázkou, co je tak špatného na sloužení mše pro věřící jiné národnosti?

Jak se ale s postupem času zdá, tak ono na tom doopravdy toho špatného moc není. Zajímavým postřehem pro mě bylo i to, že ke komentování návštěvy arcibiskupa v Německu dostalo slovo mnoho našich politiků, kteří se během celého roku v našich médiích téměř neobjevili.

Sršeli sírou na církev, která podle jejich názoru má "stejné zájmy jako sudetští Němci". Dostat zpátky všechen majetek! A pak se to snažili přes lépe či hůře vykonstruované cestičky dokázat.

Ptal jsem se sám sebe zda takové názory z těch lidí nedělají hlupáky, ale musím uznat, že má otázka nebyla dobrá. Poslouchal jsem totiž v rádiu názory lidí z ulice, kterým byla položena otázka, zda arcibiskup Graubner poškodil české zájmy svou návštěvou Norimberku?

K mému překvapení jich ze sedmi odpovědělo šest kladně. Pak je možná dobré se zamyslet nad tím, zda se někomu Graubnerova návštěva politicky nehodila. Po čtvrteční debatě Ladislav Špačka (tiskového mluvčího prezidenta ČR) s českobudějovickými novináři jsem mu položil otázku, zda prezident bude reagovat na návštěvu arcibiskupa Graubnera v Norimberku.

Mluvčí Špaček pohotově odpověděl, že prezident se ani nehodlá touto otázkou zabývat. Podle něj si totiž může každý sloužit mše, kdy chce a kde chce. K odůvodnění prezidentova postupu dodal, že narozdíl od představitelů našich politických nemá prezident před volbami.

Podobný názor měl i například Martin Fendrich v časopisu Týden, který tvrdil, že na sloužení mše pro "Landsmanschaft" nevidí nic zlého, ba spíše naopak.

Když tedy o tom všem přemýšlím, ptám se sám sebe na výsledek celé návštěvy a komu tato návštěva doopravdy posloužila? Jelikož neznám na tuto otázku jasnou odpověď, nechávám ji otevřenou pro všechny čtenáře. Možná nám dají na tuto otázku odpověď výsledky blížících se voleb.