Foto: Ledovec Grosser Aletschgletscher (Wikipedia.org, autor: Dirk Beyer licence: GFDL and cc-by-sa-2.5)Obyvatelé dvou silně katolických vesnic na jihu Švýcarska nabízeli po několik staletí Bohu slib ctnostného života výměnou za ochranu před Aletschským ledovcem, největší údolní masou ledu v kontinentální Evropě. Kvůli oteplování klimatu však ledovec nyní roztává, a tak zbožní Švýcaři chtějí změnit svou modlitbu a přimlouvat se za jeho zachování. Souhlas k tomu mají získat přímo od papeže Benedikta XVI.

Slib obyvatel vesnic Fiesch a Fieschertal se datuje k roku 1678. Každoročně přísahají vést počestný život, za což má Bůh ochránit jejich životy a majetek před postupem ledovce do údolí při vydatných sněženích a před dalšími katastrofami. Časy se však změnily a kdysi obávaný "Aletsch" ubývá, protože teploty jsou v průměru o 0,7 stupně Celsia vyšší než v 19. století. Místní farář proto varoval své ovečky, že jim nyní hrozí jiné nebezpečí.

"Ledovec je led, led je voda a voda je život," prohlásil Pascal Venetz při mši pro asi 100 věřících v ernerwaldské kapli. "Bez ledovce bude suché jaro a řeky vyschnou. Muži i ženy čelí velkému nebezpečí. Alpy a pastviny zmizí a města vymřou," varoval před následky globálních změn klimatu.

Slavnostní slib Bohu vesničané každoročně obnovují 31. července při procesí na svátek svatého Ignáce. S nápadem na jeho inovaci přišel starosta Fieschu Herbert Volken.

Podle Venetze přísaha zůstane zachována, aby byli vesničané uchráněni před katastrofami, její obsah se ale přizpůsobí novým přírodním poměrům. "Měli bychom se modlit za to, aby náš ledovec dále netál, ale místo toho rostl a zůstala v něm zachována voda, nejdůležitější věc pro život," vysvětlil duchovní vůdce regionu.

Chce prý požádat místního biskupa, aby u papeže získal souhlas se změnou prastarého slibu. Podle vlády kantonu Valais je audience u Benedikta XVI. naplánována na září nebo říjen letošního roku.

"Při našem příštím procesí se už možná budeme moci modlit proti klimatickým změnám, globálnímu oteplování a ustupování ledovce," doufá Venetz.

Podle švýcarských ekologů ustoupí Aletschský ledovec každoročně o zhruba 30 metrů. Od roku 1860, kdy dosáhl své maximální délky 23 kilometrů, se zmenšil o 3,4 kilometru, odhaduje geograf Hanspeter Holzhauser z Curyšské univerzity. Téměř polovina tohoto úbytku připadá na období po roce 1950.

Foto: Ledovec Grosser Aletschgletscher (Wikipedia.org, autor: Dirk Beyer licence: GFDL and cc-by-sa-2.5)