Utah – stát, který táhne
Utah dokáže táhnout nejen svým názvem, ale především typickou přírodní scenérií divokého západu. Těsně u arizonských hranic se tyčí obří rudo-červené skalní prsty a plošiny známé z kovbojek nebo reklam na tabákové výrobky. Toto mystické údolí - zvané Údolí monumentů se rozprostírá na území již zmíněných Navajů a je posvátným duchovním centrem navažské kultury. Mnoho amerických indiánů se dnes hlásí ke křesťanství. Religiozita hraje v zemi důležitou roli. Převažuje tu nesčetné množství reformních církví, ale také římští katolíci zde mají nemalé zastoupení. „In God we trust“ – „V Boha věříme“ – je psáno na státních bankovkách.

Utah je spojen s dalšími přírodními zajímavostmi jako jsou tzv. Husí krky, jež představuje neuvěřitelné koryto řeky San Juan. Osada Mexican Hat zase nabízí nevšední podívanou na mexické sombrero – skálu vypadající jako mexický klobouk. I malebná zkamenělá dvojčata zvaná Twin Rocks jakoby po mávnutí kouzelné hůlky odešla kamsi do nehybného světa. Odtud to není daleko k dech beroucím serpentinám vedoucím až na výhlídku skalního převisu s rozhledy na Údolí bohů. Cesta dále směřuje k Národnímu monumentu Natural Bridges – Přírodní mosty. Tyto skalní výtvory je možné pozorovat shora i zezdola. Dolní část nabízí jako bonus dobrodružnou procházku kaňonem a pálivé americké sluníčko. Kdo vytrvá a vyšplhá zase zpět nahoru, může si za odměnu „podržet most“. Podržení mostu spočívá v tom, že člověk, který chce na fotografii držet most, se postaví do pozice, aby fotograf nafotil obrázek tak, jakoby hlavní aktér most skutečně držel. Tím však Utah svoje přírodní atrakce ani zdaleka nevyčerpává. Milovníci cestování a přírody by rozhodně neměli vynechat životodárný Národní park Capitol Reef, kde návštěvníky vítají malí ještěři na zábradlí o velikosti cca jeden metr (i s ocasem) nebo Bryce kaňon, který ve skutečnosti není kaňonem, ale různobarevným zázrakem kamenných útvarů coloradské plošiny. Po sestupu do jeho „hloubky“ si člověk připadá jako opravdu malý, ale ne tolik, potká-li malou téměř krotkou veverku, která svýma malýma očima bystře zkoumá kolemjdoucí. Kdyby měla ponětí o tom, že krmení je tady přísně zakázáno, možná by změnila taktiku.

„Hluboce se nadechněte“ vyzyvá nápis u dalších serpentin. Cesta vede blíž k Sionu – dalšímu národnímu parku, který nese přímo biblický název. Také není nijak zvláštní potkat tady u hlavní silnice stádo pasoucích se bizonů. A není ani zvláštní, když tu auta zastavují, lidé z nich vystupují a vytahují fotoaparáty. Amerika každým coulem! Ne příliš daleko od Colorada leží Arches národní park – fascinující království děravých skal a skalních mostů. Jeden z nich je přímo symbolem státu Utah – čarokrásný Delicate Arch. Utah je státem dýchajícím nejen indiánskou historií, ale také místem usměvavých a upovídaných kovbojů, kteří svoji zemi, stejně jako jejich rudí bratři, milují a jsou na ni patřičně hrdí.

Nevada – peklo nebo ráj?
Chloubou Spojených států není pouze příroda, ale také bohatá a rušná velkoměsta. Nevadnoucím květem v poušti Nevady je Las Vegas (zkráceně LV) – hlavní město hazardu. Vegas je úplným opakem klidné atmosféry, kterou nabízejí národní parky. Vyznavačům ticha a těm, kdo hazardním hrám příliš neholdují, se může LV na první pohled zdát jako ne příliš zajímavé město. Avšak snad každý tady může najít něco, co ho zaujme. Procházka městem otvírá pohledy na nejbohatší hotely světa zajímavé především tím, že některé z nich nesou název a v malém napodobují některá jiná známá města. Jediným lousknutím se návštěvník náhle ocitá v Benátkách a projíždí gondolou po kanálu či hledí na věž sv. Marka, nedaleko odtud může šlapat na Eiffelovku, obdivovat historicko-moderní sfingu u pyramidového hotelu, sledovat tancující světelnou fontánu anebo se projet na horské dráze vzhůru nohama v New Yorku. Zábavy je tu nespočet, ale vyjížďka k jedné z největších přehrad světa – Hoover Dam a relaxace u modrého jezera Lake Made je dobrou variantou se opět nadechnout čerstvého vzduchu a meditovat třeba o tom, co je skutečné bohatství nejen ve Vegas.

„Bye, bye America“
Amerika je ohromná (nejen v mílích), impulzivní, hravá i tajemná. Američané mají život rádi, někdy až moc, ale přesto mají proč. Především příroda tu zanechala stopy čistoty a nevšednosti, která nemine žádné vnímavé oko hledící dál - až za práh ráje země zaslíbené.


Uvod článku byl publikován před týdnem.

Foto: autorka, další foto na www.pratelum.cz.