Během papežovy návštěvy České republiky mají členové hnutí Condom Positive při bohoslužbě na brněnském letišti rozdat celkem 10 tisíc kondomů. Nejedná se ovšem o spontánní akci, ale řízenou reklamní kampaň financovanou společností vyrábějící kondomy. Na to se snaží upozornit facebooková skupina I_SAY_NO_!

Ve středu česká média informovala o iniciativě CONDOMPOSITIVE.CZ, která vytvořila webové stránky karikující papeže (s červeným prezervativem na hlavě), umístila velký nápis s názvem svých internetových stránek na svah v Praze nad vjezd do Letenského tunelu a také připravuje během nedělní mše rozdávat kondomy s textem Papa said no! And you? „Hnutí Condom Positive neexistuje a nikdy oficiálně neexistovalo a Český stát toto hnutí neregistruje,“ snaží se však upozornit skupina, která vznikla na sociální internetové síti Facebook s odkazem na seznam občanských sdružení Ministerstva vnitra.

Skupina dále upozorňuje, že kampaň je v režii profesionální reklamní agentury United People s.r.o., která provozuje a vlastní internetové stránky Condompositive.cz, jedna ze členek této agentury Lucie Dubová je zároveň tiskovou mluvčí „neexistujícího“ hnutí. Jak uvedly Lidové noviny, kampaň financuje výrobce prezervativů Primeros (VULKAN Intim Brands a.s.).

Akce je postavena na principu tzv. „buzz marketingu“ s cílem vyvolat veřejný rozruch a tím získat pozornost medií.

Iniciativa I_SAY_NO_! radí tuto konfrontační kampaň bojkotovat, nebo vyjádřit svůj nesouhlas vrácením prezervativů s karikaturou Benedikta XVI. zástupcům firem VULKAN Intim Brands a.s. a United People s.r.o.

Printscreen: Condompositive.cz