Francouzský prezident Nicolas Sarkozy varoval věřící muslimy, ale i křesťany a židy a představitele všech náboženských proudů před "ostentativními projevy" své víry. Zejména muslimům připomněl, že musejí respektovat laický charakter státu a jeho křesťanské kořeny. Sarkozy se tak vyjádřil v zamyšlení pro středeční vydání deníku Le Monde uprostřed celonárodních debat o národní identitě a pod vlivem nedávného referenda v sousedním Švýcarsku, kde většina voličů hlasovala proti výstavbě minaretů.

Ve Francii se jich má několik v příštích letech k již desítkám stávajících přistavět. Sarkozy se výslovně proti nevyjádřil, podotkl nicméně, že by se povolení mělo vydávat po zevrubném prozkoumání jednotlivých případů.

"Je možné odpovědět jedním ano nebo jedním ne na tak komplikovanou otázku, která se dotýká tak vážných záležitostí? Jsem přesvědčen o tom, že nelze vyvolávat bolestivá nedorozumění, pocit nespravedlnosti, ranit na duši tím, že se odpoví příliš rázně na problém, který by se měl řešit případ od případu při respektování přesvědčení a víry každého jedince," podotkl Sarkozy.

Prezident, obraceje se přímo na muslimy, dodal, že učiní, co je v jeho silách, aby se cítili rovnoprávnými občany Francie jako všichni ostatní. Varoval je nicméně před tím, že jakékoli činy, které by mohly být vykládány jako zpochybnění laického charakteru země, v níž křesťanská civilizace zanechala hlubokou brázdu a kde jsou republikánské hodnoty nedílnou součástí národní identity, by odsoudily k nezdaru úsilí o zakotvení islámu ve Francii.

Francouzský prezident se tak vůbec poprvé vyjádřil po švýcarském hlasování z konce listopadu, jehož výsledky pobouřily muslimy z celého světa. Podle Sarkozyho nicméně švýcarské ne nepředstavuje snahu o zbavení muslimů jejich základních svobod.

Referendum vyvolalo také opatrnou kritiku francouzských politiků. Jestliže se totiž vyjadřovali vesměs proti porušování náboženské svobody, kterého se podle některých z nich Švýcaři dopouštějí, méně intenzivně už podporovali myšlenku výstavby minaretů ve Francii. Premiér François Fillon například mlhavě tvrdil, že věže, z nichž islámští duchovní svolávají k modlitbě, by musely ladit s krajinou.

Na koni jsou francouzští nacionalisté, kteří tuší, že případné referendum ve Francii by mohlo dopadnout podobně jako ve Švýcarsku. Marine Le Penová z Národní fronty rovnou vyzvala k zákazu výstavby minaretů s tím, že nesmějí vyčnívat ve veřejném prostoru.

Ve Francii je evidováno celkem 2368 muslimských modliteben, od obyčejných místností po mešity. Z toho 64 mešit má minarety a sedm "vysoké minarety", upřesnil v těchto dnech současnou situaci francouzský ministr vnitra Brice Hortefeux.

Foto: Nicolas Sarkozy / Wikipedia.org / Creative commons