Vatikán poprvé zveřejnil část svých tajných archivů. Pergameny, svitky a dopisy staré téměř tisíc let byly vydány v luxusní knize, obsahující celkem 105 dokumentů. Devatenáct z nich ještě nikdo nikdy neviděl. Píše o tom italský list La Stampa. V knize je k vidění dopis papeže Pia XI. Hitlerovi z roku 1934, dopis indiánů Svatému stolci, napsaný na březové kůře, či slib skotské královny Mary Stuartovny, že věčný svazek s Římem bude zachován. Kniha podle deníku dokumentuje často nepřátelský postoj církve k umění a vědám. Nechybí dokumenty ze soudního přelíčení s Galileem, korespondence s Erasmem Rotterdamským, Mozartem a Voltairem. Další dokumenty ukazují na vztahy Vatikánu s mocnými tohoto světa i z nejvzdálenějších koutů planety.

V dopise z roku 1246 například Čingischánův vnuk, chán Guyuk, vyzval papeže, aby se přijel osobně poklonit vládci mongolské říše. "Jinak budete naším nepřítelem," varuje mocný vládce pontifika. Na papežovu politickou roli ukazují i jiné dopisy. Prezident americké jižní Konfederace Jefferson Davis v listu z roku 1863 přesvědčuje papeže Pia IX., že občanská válka v USA vznikla "jen a jen kvůli agresi Severu". "Nechceme naše nepřátele démonizovat, jen se ze všech sil snažíme zastavit jejich plundrování naší země a nesmyslné zabíjení našich lidí," psal prezident Jihu. Další listy jsou osobnější povahy. Michelangelo v roce 1550 upomíná Svatému stolci honorář, který se zpozdil o tři měsíce.

"Svatý stolec kvůli jeho rozsáhlým dějinám i utajení archivů vždy obklopovala aura tajuplnosti. I proto se mu dostává nebývalé publicity v literatuře a médiích," píše v předmluvě vatikánský archivář, kardinál Raffaele Farina. Jedním z nejneobvyklejších dopisů je podle něj vzkaz ontarijských Odžibwejů papeži Lvovi XIII. Byl napsán roku 1887, indiáni jej však datovali podle "měsíce trávy a mnoha květů". Adresován je "velkému mistru modlitby" a je poděkováním za vyslání "strážce modlitby", tedy biskupa. Vatikánské tajné archivy jsou od roku 1881 přístupné odborníkům, veřejnosti však budou zřejmě navěky utajeny, dodává La Stampa.

Rostislav Matulík je spolupracovníkem Českého rozhlasu 6 (www.rozhlas.cz/cro6, resp. www.nabozenstvi.com)