Žijeme v čase plném zkratek, kterým často nerozumíme a přece je používáme. Ta zkratka v nadpise označuje Církev československou husitskou. Jejím symbolem je kříž a kalich a tím naznačuje, že vychází z tradice starokřesťanské a husitské.

Ale co předcházelo 8. lednu 1920? Začalo to reformními snahami v římskokatolické církvi. Papež odmítl reformní požadavky kněží a označil je za nepřijatelné. Přitom z dnešního pohledu měli prorockého ducha a církev se k mnohým zásadám tehdy zastávaným dnes vrací. Kněží nechtěli zakládat novou církev, nýbrž ji reformovat. V nastalé situaci se rozhodli k akci. Jistě k tomu napomohl i 28. říjen 1918, kdy jsme dosáhli státní samostatnosti. Ale pohnutky pro vznik nové církve se udály už v dávné minulosti. Své místo zde měla i česká náboženská tradice a především husitství. Sílu k rozhodnutí mnohým římskokatolickým kněžím daly hlavně Vánoce roku 1919. To se v mnohých kostelech konaly první české bohoslužby, kdy latina byla vystřídána mateřštinou. Odpověď věřících na tento počin byla jednoznačná. A tak když se 11. ledna nové církevní společenství obrátilo ve svém prohlášení k národu z chrámu sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí v Praze, mnozí Češi, Moravané, Slezané, a Slováci poznali, jak myšlenky nového křesťanského společenství jsou jim blízké. Základní myšlenky nové církve byly vloženy do preambule, kde se říká: „Církev československou tvoří křesťané, kteří usilují naplnit současné snažení mravní a poznání vědecké Duchem Kristovým, jak se zachoval v Písmu a v podání starokřesťanském a dochován je národu československému hnutím husitským a českobratrským.“ Po době liberalismu přišla doba, kdy se církev rozhodla pro novou cestu, kterou ukazovali profesoři Rutrle, Mánek, Trtík a z toho vycházejí základy víry CČSH a směřování na hlubinu víry. Bible je pro církev jedinou skutečnou autoritou. Kromě kázání a liturgie slouží věřícím sedmi svátostmi. K ohlasu paní Farné je třeba doložit, že jí byla opomenuta úloha liturgie Karla Farského, kterou nemusela již znát; stěžejní ovšem byla úloha její babičky z generace zakladatelů církve, která ji samu uvedla do života víry.

Za lidského zakladatele je považován první patriarcha ThDr. Karel Farský. Církev sama o sobě věří, že se tak stalo z Boží vůle. Ježíš Kristus je pro ni Spasitelem všech věřících lidí. Církev tvoří náboženské obce, které spravují rady starších spolu s duchovními, jáhny a kazateli. Obce se sdružují do vikariátů, ty pak do diecésí, které řídí biskupové, a v čele celé církve stojí patriarcha. Církev má nyní 6 diecésí, také na Slovensku a jednu náboženskou obec ve Vídni, která spadá pod Bratislavu.

Vznik církve, jak k němu došlo, můžeme ilustrovat na Polabí, kde působím v Brandýse nad Labem. Myšlenky nové církve zde šířil především římskokatolický farář Kára, který byl knězem v Přerově nad Labem. Jeho úsilím byla založena církev i v Brandýse nad Labem, a to 15.2.1925 a to ve škole. Od roku 1928 se církev shromažďovala v kostele svatého Vavřince, kde se schází až dodnes. Do svazku náboženské obce patří celkem 38 okolních obcí. V současné době také tři mladí lidé od nás z Brandýsa studují naši husitskou teologii.

V současnosti má naše náboženská obec problém. Kdysi užívala pro svou práci dům v Pražské ulici. Když došlo k rozhodnutí o demolici domu kvůli rozšíření ulice v roce 1977, byla církev církevním tajemníkem se souhlasem MNV nastěhována do prostor římskokatolické fary, ale zatím nemáme tolik finančních prostředků, abychom postavili sborový dům. Věříme, že se křivdy, které jsme zažili, jednoho dne zhojí. Stále zůstává naším programem to, co jsme si dali za cíl svého snažení na samém počátku naší existence. Naplnit současné snažení mravní a poznání vědecké Duchem Kristovým.

Své církve si vážím proto, že myšlenku svobody svědomí dokáže zastávat i v dnešní době.

">Ivana Peterková je farářka CČSH V Brandýse nad Labem

K tématu viz starší články Husité nejsou husité, ale katoličtí modernisté, dále pak polemiku CČSH vznikla nejen z modernistického hnutí a osobní zkušenost Moje cesta se s CČSH několikrát protla