Ministerstvo zahraničí připraví pro nového šéfa diplomacie analýzu postojů jednotlivých resortů k česko-vatikánské smlouvě, kterou sice obě strany před lety uzavřely, ale dosud ji neratifikoval český parlament. ČTK to dnes řekl náměstek ministra zahraničí Hynek Kmoníček, který šéfuje expertní komisi ustavené kvůli prozkoumání nynějšího textu dohody. Nová vláda bude muset rozhodnout, zda se znovu pokusí v parlamentu prosadit vyjednaný text smlouvy, či zvolí jinou variantu. Vatikán přitom uvádí, že smlouvu nechce měnit.

"Pan ministr (zahraničí Jan Kohout) si nechal připravit 'popis krajiny", a ten předá ministrovi nové vlády, který se bude muset rozhodnout, zda vůbec, co a kdy s tím udělá," uvedl k dnešnímu zasedání komise. Česko-vatikánská smlouva upravuje vztah mezi českým státem a římskokatolickou a řeckokatolickou církví, neřeší financování církve.

Kmoníček řekl, že vyloučen není například dodatek ke smlouvě, změna textu nebo i to, že nebude znění změněno. Záleží na politickém rozhodnutí, zdůraznil náměstek. Postoj stran bude důležitý pro případné nové hlasování v parlamentu. Z dřívějších informací vyplývalo, že z politických stran současné znění smlouvy bez výhrad podporovala pravděpodobná vládní strana TOP 09. ODS, která nejspíš sestaví novou vládu, dávala najevo, že je ratifikace potřebná, ovšem za podmínky dokončení církevních restitucí. Katolická církev nicméně již loni dala najevo, že kvůli ekonomické krizi není pro ni majetkové vyrovnání se státem prioritou.

Nová strana Věci veřejné (VV), další možný koaliční partner, uvádí, že nejprve je nutné vyřešit odluku církve od státu. "Je nezbytné nastavit nový systém financování církve. My navrhujeme zavedení daňových asignací," uvedla v pondělí Kristýna Kočí z VV. Asignace znamená možnost zaslat část daní přímo vybranému subjektu.

ČSSD míní, že je důležité vyjasnit vazbu mezi smlouvou s Vatikánem a majetkovým narovnáním mezi státem a církvemi. "Zdá se, že část poslanců, která nebyla ochotna v tom minulém volebním období smlouvu podporovat, měla obavy z toho, aby formulace smlouvy nezavazovala Českou republiku nějakým konkrétním způsobem k narovnání mezi státem a církvemi," uvedl první místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. U komunistů se před časem hovořilo o nutnosti úpravy textu.

Česko je jednou z posledních zemí Evropy, které nemá vztahy s centrem katolického světa upravené dohodou. Vyjednaná smlouva se týká hlavně působení v kultuře, školství, zdravotnictví, sociální oblasti a v oblasti působení ministerstva vnitra. Předpokládá například možnost zřizovat právnické osoby a církevní zařízení; počítá též s tím, že případná změna současného způsobu financování nenaruší při zavádění nového modelu ekonomické zabezpečení církve.