Noční můrou organizátorů světového mistrovství ve fotbale v Jihoafrické republice je hrozba nárůstu kriminálních činů. Katolická církev a vláda se obávají, že tuto velkou akci zneužijí zločinci k obchodu s lidmi a k únosům, především dětí. Naplno se proto rozběhla preventivní kampaň nazvaná "Červená karta pro obchod s lidmi". Napsala to agentura DPA.

V jihoafrické televizi se nyní několikrát denně vysílá šokující reklamní šot. Za smutných tónů hudby sjíždějí na letištní pásy zavazadla. Najednou se v řadě mezi kufry objeví svázaná mladá žena, poté chlapec, dítě, teenager. Všichni mají kolem kotníku visačku, jako mívají zavazadla. Jejich pohledy upřené přímo do kamery jsou plné smutku. Snímek varuje před otroctvím a upozorňuje na nebezpečí, které číhá v JAR během šampionátu.

"Červená karta pro obchod s lidmi" je kampaní Armády spásy, která patří k organizacím bojujícím proti obávanému nárůstu nedobrovolné prostituce a únosů během fotbalového mistrovství. Církev a vláda v JAR zahájily nákladnou kampaň, aby kriminálním živlům zabránily zneužít této velké akce. Všeobecně panují obavy hlavně o bezpečnost dětí a mladistvých. Organizátoři šampionátu se děsí především toho, že by se únosy mohly dotknout také turistů.

Obavy se málem naplnily již druhý den mistrovství. V noci na neděli policie v Kapském Městě usilovně pátrala po zmizelém šestnáctiletém chlapci z USA. Obrovskou úlevu všem přineslo zjištění, že teenager se jen pohádal se svou matkou a v pořádku se posléze vrátil domů.

"Každý rok v JAR zmizí několik stovek dětí," informovala vedoucí katolické kanceláře zaměřené na boj proti obchodu s lidmi Melanie O'Connorová. Není však přesně známo, kolik z nich se stalo obětí únosu. "Veřejnost často nebere nebezpečí únosů dostatečně vážně," domnívá se Irka O'Connorová. "Již několik měsíců se nám ale hromadí zprávy o pokusech o únos i o uskutečněných únosech. Přirozeně tu je i souvislost s fotbalovým mistrovstvím světa," dodala žena.

Únosci číhají na své potenciální oběti zejména před školami. Na předměstí Kapského Města tak byly nedávno uneseny tři děti. Zločinci lákají mladé lidi také na skvělé brigády, oslovují dívky v obchodních centrech a zvou je na soutěže krásy - pokud teenageři lest neprohlédnou a na schůzku přijdou, slehne se po nich zem.

I sám prezident JAR Jacob Zuma varoval krátce před zahájením fotbalového mistrovství, že děti pohybující se bez dozoru v obchodech nebo na fotbalovém stadionu se mohou stát snadnou obětí únosu. "Obchod s lidmi je v naší zemi relativně nový fenomén a my tuto hrozbu musíme brát velmi vážně," prohlásil Zuma. Tamější děti mají během šampionátu prázdniny a všude vyrostly velké zábavní parky, proto jsou starosti o děti skutečně na místě.

V uplynulých měsících se ve školách hodně o potenciálním nebezpečí mluvilo. Katolická církev a policie vylepily na ulicích 15.000 plakátů se sloganem "Červená karta obchodu s lidmi" a s kontaktní adresou a telefonem, kde lze získat pomoc v nouzi. V zábavních parcích byly nasazeny tisíce dobrovolníků, kteří dohlížejí především na bezpečnost dětí. "Naší kampaní jsme přiměli úřady k aktivitě, hodně se toho udělalo," konstatovala O'Connorová.

Zabránit obchodu s lidmi má i zpřísnění bezpečnostních opatření na hranicích země. Každý rok jsou podle studií k prostituci, práci v pornografickém průmyslu, nedobrovolné práci nebo kriminalitě nuceny tisíce žen, dívek a chlapců v JAR. Katolická církev odhaduje, že jen z Mosambiku se do JAR za rok násilně převeze asi 1000 dívek. "Ale konečně se proti tomu začalo dělat více," řekla O'Connorová. Také další organizace chválí úsilí vlády v Pretorii - zdá se, že fotbalové mistrovství světa má na tento vývoj blahodárný vliv.

Obr: Wikipedia commons