Dopolední mší svatou, kterou 21. srpna 2010 celebroval olomoucký arcibiskup Mons. Jan Graubner, skončilo Celostátní setkání animátorů v Kroměříži na téma „Zaměřeno na duchovní život". Téměř týdenní akce nabídla mladým lidem mezi 16 a 30 lety bohatý program s přednáškami, diskusními skupinkami, workshopy, ale i službou, sportem a zábavou.

CSA 2010 KroměřížNa letošní setkání animátorů, mladých lidí, kteří svůj volný čas věnují práci s dětmi a mládeží, přijelo na 400 účastníků z celé České republiky. Mírnou účastnickou převahu tentokrát měly Čechy. Nejvíce animátorů přijelo královéhradecké diecéze. Podle vedoucí tamní kanceláře Diecézního centra pro mládež Ludmily Horáčkové je Celostátní setkání animátorů pomyslnou „třešničkou na dortu“, která doplňuje a dotváří systematickou péči o animátory v jednotlivých diecézích. „Každá diecéze má svá specifika, své poněkud odlišné podmínky a metody, a tak CSA umožňuje jakousi koncentrovanou výměnu zkušeností, nabídku kontaktu s odborníky, na které bychom s jednotlivými kurzy „nedosáhli“ a v neposlední řadě také vzájemnou motivaci a povzbuzení. Snažili jsme se i letos, aby CSA bylo jakousi oázou pro ty, kteří ´v prachu a horku dne´ mnoho dávají, a tak také potřebují takovéto ´čerpací stanice´,“ vysvětluje Ludmila Horáčková.

Součástí programu byly mino jiné přednášky zaměřené jednak na duchovní život, ale také na různá témata z oblasti kultury a psychologie. Během šesti dní se při nich vystřídalo více než 50 odborníků. Kromě hlavních přednášejících Mons. Tomáše Holuba a Kateřiny Lachmanové, kteří promluvili o praxi duchovního života, to byli při odpoledních tematických přednáškách, tzv. TEMPech, například psycholog Ladislav Koubek, kněz a publicista Jan Hanák nebo manželka zesnulého politika Josefa Luxe Věra Luxová. Mezi přednášejícími se objevili i biskupové Josef Kajnek, Jiří Paďour, František Radkovský nebo olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Účastníci si letos mohli vybrat také z bohaté nabídky workshopů a různých seminářů. Vedle sportovních aktivit to byla například služba potřebným. „Hlavně je fajn, že si tu člověk mohl vybrat z programu to, co jej zajímá a na to se pak tematicky zaměřit. Pro svou práci animátora oceňuji hlavně přednášku o pořádání akcí, to budu jistě používat," zhodnotil program CSA animátor Mirek Martínek z Radošovic u Vlašimi. Pro Lucii Kluchovou z Mikulova byly nejpřínosnější zase diskuzní skupinky, tzv. DISKy, ve kterých účastníci probírali v menším počtu jednotlivá témata přednášek. „Nejvíc žasnu nad tím, jak se lidé umějí v diskuzních skupinkách otevřít a vydávat krásná svědectví,“ pochvalovala si animátora z jižní Moravy.

Mons. ThLic. Tomáš Holub, Th.D.Na setkání samozřejmě nechyběly ani modlitby či společné bohoslužby, které vedli čeští a moravští biskupové. Při pondělní mši svaté v kostele sv. Mořice pozdravil animátory pražský arcibiskup Dominik Duka, který při mši svaté vyzval mladé lidi k odvaze a nasazení svých sil pro potřeby církve: „Vzpomeňte, s jakým heslem vyhrál volby americký prezident Kennedy: ‚Neptejte se, co může Amerika udělat pro vás, ale ptejte se, co můžete udělat vy pro Ameriku. Stejně bychom se měli ptát my a jsem rád, že jste důkazem toho, že církev je aktivní a mladá.“ V následujících dnech se u oltáře vystřídali biskupové Pavel Posád, Karel Herbst, František Václav Lobkowicz, František Radkovský a olomoucký arcibiskup Jan Graubner, který celé setkání uzavřel 21. srpna 2010 dopolední mší svatou se slovy: „Setkání končí. Ne však proto, že už vám nemá co dát nebo že by vás nebavilo, ale proto, abyste to, co jste načerpali, dávali dál. Tak říká Písmo: ty dary jste dostali ne pro sebe, ale pro službu," zdůraznil během závěrečné mše arcibiskup Graubner. Na závěr Celostátního setkání animátorů byli na roční dobrovolnickou službu do farnosti Nová Hradečná na Šumpersku vysláni dva mladí lidé Antonín Dorazil a Jana Vránová, kteří se rozhodli pro konkrétní pomoc církvi. „Často mladí lidé přemýšlejí, co dobrého by mohli udělat, a toto je konkrétní nabídka, jak se co nejvíce nasadit pro místní církev," dodal P. Jan Balík, který stál u zrodu projektu. „Dnes má mladý člověk spoustu možností, mezi kterými je těžké zvolit. Já to beru tak, že jsem si tuto cestu právě teď vybral a rozhodně to nepovažuju za ztracený čas. A těším se - i když ještě vlastně ani nevím, co mě čeká,“ vysvětluje Antonín Dorazil. Letošní Celostátní setkání animátorů bylo zároveň přípravou na XXVI. světový den mládeže, který proběhne od 16. - 21. 8. 2011 v Madridu. Svatý otec tentokrát vybral jako motto citát inspirovaný Pavlovým listem Koloským: „V Kristu zapusťte kořeny, na něm postavte základy, pevně se držte víry“ (srov. Kol 2,7).

Více informací o CSA najdete také na csa2010.signaly.cz nebo na stránkách Tiskového střediska ČBK. Atmosféru setkání zase přiblíží časopísek CSA Kroměřízek, šťavnatý a pikantní plátek v online verzi :-)

Foto: ČBK / Markéta Jírů