V následujících dnech odjede z České republiky více než tisícovka věřících do Vatikánu. Národní poutí chtějí poděkovat papeži Benediktu XVI. za jeho loňskou návštěvu ČR. Nabídku cestovních kanceláří k organizované cestě využilo 1100 lidí, které odveze 22 autobusů. Z ruzyňského letiště odletí v pondělí ráno letadlo s biskupy a doprovodem. Další poutníci se chystají na cestu individuálně, někteří v pondělí, jiní již dnes. Program pouti začne v úterý 9. listopadu a skončí ve čtvrtek 11. listopadu.

Více poutníků bude asi z Moravy, odhadem 40 procent jich odjede z Čech, řekl ČTK Pavel Dokládal z královéhradeckého biskupství, který má organizaci celé pouti na starosti.

Věřící dostali informace o pouti ve svých kostelích, v katolických tiskovinách a na internetových stránkách farností a České biskupské konference (ČBK) www.cirkev.cz. Měli možnost přihlásit se k zájezdům cestovních kanceláří, které se specializují na církevní turistiku. Ty jim připravily několikadenní program, který kromě samotné pouti obsahuje také návštěvu římských památek.

Cesty neorganizují jednotlivé diecéze, není tedy přehled například o tom, z kterého kraje odjíždí kolik poutníků, lze jen odhadovat. "Z východních Čech vyjedou zhruba tři autobusy, v některých případech nabírají věřící i z jiných diecézí, další lidé vyrážejí individuálně," řekl ČTK Dokládal.

Z Olomouce vyjede autobus s 60 seminaristy z tamní teologické fakulty. Kromě nich do Říma zamíří odhadem přibližně 400 poutníků. "Rozloží se do spousty různých skupin, které se budou přepravovat po vlastní ose a sejdou se až na místě pouti," řekl ČTK mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka.

Z Brna vyjedou dva autobusy v pondělí po poledni od Janáčkova divadla. V jednom z nich bude i rodina Schnirchových s pravděpodobně nejmladší účastnící pouti, roční Veronikou. Loni v září ji v Brně Tuřanech papež Benedikt XVI. vzal do náruče a požehnal jí, to jí bylo teprve několik týdnů.

"Některé farnosti vypravují autobusy. Jde například o litoměřickou farnost, která se spojila s některými farnostmi na Mladoboleslavsku," řekl ČTK Petr Mikula z litoměřické diecéze. Další poutníci podle něho vyrážejí z kraje individuálně. "Víme o desítkách lidí, kteří pojedou vlakem nebo autem," doplnil Mikula.

Kolik přesně Čechů do Říma dorazí, se zatím neví. Organizátoři připravili 1300 vstupenek pro generální audienci u papeže na Svatopetrské náměstí, která je v plánu ve středu 10. listopadu v 10:30.

České poutníky doplní také státní delegace. Budou v ní i místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg a první dáma Livia Klausová.

Foto: Wikipedia.org