Lucie BíláLucie Bílá přichystala pro předvánoční období velké vánoční turné a ty jsi jeho spoluorganizátorem. Jak k tomu došlo?

Lucka celý rok připravovala vánoční cédéčko a s ním chtěla spojit i turné. A mě napadlo: Co kdyby se tyto koncerty uspořádaly v kostelech? Kostel je přece ideálním prostředím pro tento repertoár. Lucie nechtěla, aby turné probíhalo jenom ve sterilních sálech, které nemají žádnou atmosféru. Naproti tomu kostel je sám o sobě uměleckým dílem, jak co se týče architektury, tak i uměleckých artefaktů uvnitř. A díky tomu i hudba pak může získat nový rozměr. A tak jsme se domluvili a já jsem nabídl pomoc při volbě prostředí koncertů. Ještě musím dodat, že když se Dominik Duka stal pražským arcibiskupem, tak při návštěvě Václava Klause uvedl, že by si přál, aby se lidé k sobě chovali během celého roku tak, jako o Vánocích. A tato věta oslovila i Lucku a proto požádala arcibiskupa Duku,zda by na tímto turné nepřevzal čestný patronát. A pan arcibiskup tuto záštitu rád přijal. A tak začala naše spolupráce a spolu s jejím manažérem jsem začali vybírat kostely, kde by se mohly konat koncerty tohoto turné.

Jaká kritéria jste zvolili?

Snažili jsem se zmapovat situaci, aby jednotlivá místa bylo dostatečně daleko od sebe, aby nebyla příliš blízko. A pak jsem se soustředili na místa, kde jsem tušil, že spolupráce s farností a farářem bude dobrá. A v určitých diecézích jsem poprosil o radu generálního vikáře, protože celou republiku dokonale neznám.

Kolik těch koncertů celkem bude?

Turné obsahuje 19 koncertů a proběhne nejen v České republice, ale i na Slovensku, je to asi tak půl napůl. Věřím, že všechny koncerty budou krásné. Já to cédéčko už poslouchám a je opravdu nádherné.

Jak bys charakterizoval toto první a jediné vánoční CD Lucie Bílé?

Zpěvák či zpěvačka většinou vánoční CD vydává jednou za život. A u Lucky do dozrálo právě teď. Jakékoli jiné CD, ať už je sebekrásnější, si člověk koupí a poslouchá většinou měsíc či dva a pak po něm často už nikdy nesáhne. Vánoční CD je naproti tomu trošku „nesmrtelné“, protože vánoční svátky jsou nesmrtelné a pořád se opakují, a proto se mnozí lidé k tomuto cédéčku budou každý roku znovu vracet. Lucka si velmi dala záležet na kvalitě tohoto alba. Jsou to koledy a písně nazpívané tak, aby - jak Lucie sama říká -, lidi nerušily při štědrovečerní večeři či během vánočních svátků. Obrovskou zásluhu na tom má i Petr Malásek, který je producentem a dramaturgem. Zapojil tam i symfonický orchestr, zpívá chlapecký sbor Boni pueri a výsledek je nádherný.

Jak dlouho se vlastně již s Lucií Bílou znáš a přátelíš?

Už se známe dvanáct let. A řekl bych, že náš přátelský vztah je čím dál hlubší. Musím říct, že Lucce za hodně vděčím, protože ona zviditelnila moji tvář. A já se jí zase snažím odvděčit tím, že si tuto jakousi popularitu si nenechávám pro sebe a proto spolupracujeme na spoustě benefičních projektů. Bez Lucky by se mi určitě nepodařilo vybudovat charitativní služby, které u nás poskytujeme opuštěným dětem, postiženým či starým lidem. A tak se jí přátelství snažím vracet tímto způsobem.

A poslední otázka: Máš s Luckou někdy možnost hovořit o víře? Už jsi jí někdy položil otázku, kterou jsi řadu měsíců kladl ve své Zpovědnici v sobotní přiloze Mladé fronty Dnes: Co ty a Bůh?

Já ti to řeknu takhle: Já mluvím s Luckou o Pánu Bohu, i když slovo Bůh někdy nepoužiju. Tuto otázku jsou Lucce nikdy nepotřeboval položit, protože já z ní vztah k Pánu Bohu cítím.

Více informací o vánočním turné Lucie Bílé na www.luciebila.com

Foto: Webové stránky Lucie Bílé a autorovo archivní foto z předávání speciálního mikrobusu pro postižené děti (viz starší článek ChristNetu). Starší rozhovor Magazínu ChristNet.eu s Lucií Bílou najdete zde.