Ozdoby jsou rozvěšené, koledy hrají a Santa Claus se potápí se šnorchlem v Japonsku, rozváží dárky na motorce po Soulu a vyhodili ho z pekingského náměstí Tchien-an-men. Křesťanství nemusí být v Asii dominantním náboženstvím, ale do většiny jejích částí si vánoční veselí cestu našlo; byť nejčastěji v podobě jídla a nakupování, napsala agentura AFP.

Santa Claus se potápěl se šnorchlem, rozvážel dárky na motorce

Aktivisty, kteří bojují za záchranu vánočního Ježíška, v Asii jen tak nenajdete, Santa Klaus vítězí na celé čáře. Vánoce jsou zde ale v podobném komerčním duchu jako v Evropě.  

Pokladny cinkají v obchodech buddhistického Bangkoku i muslimského Kuala Lumpuru, kde od stropů visí blýskavé třepení a světelné řetězy. V jednom z velkých nákupních středisek v thajském hlavním městě se před časem do vánočního festivalu zapojilo více než sto dětí v kostýmech Santa Clause. V Japonsku si Santa šplouchnul do tokijských akvárií, krmil vodní tvory a zaplaval si s delfíny.

Plákat akce: "Zachraňte Ježíška", archiv Magazinu ChristNet.eu

K duchu Vánoc v Tokiu přispívá v jednom z akvárií i elektrický úhoř, který vyrábí proud pro vánoční světýlka. Návštěvníci mu mohou pomoct šlapáním na panel v podlaze, který vyrábí dodatečnou energii pro modré žárovky na vánočním stromku, vedle nějž stojí robot-Santa, zpívá vánoční popěvky a vrtí se v robotických bocích. "Lidé šlapou, stromeček bliká bíle a modře a Santa celou dobu zpívá," řekla mluvčí akvária Enoshima Asako Inoueová. "Je to velmi radostné."

V Jižní Koreji rozváží dárky chudým dětem 50 pošťáků oblečených v kostýmech Santa Clause a v hlavním městě Soulu i 22 metrů vysoká socha "muže s kladivem" dostala červenou čapku a papučky. Jižní Korea se také rozhodla rozsvítit vánoční osvětlení v blízkosti ostře střežené hranice se Severní Koreou - poprvé od roku 2004 a navzdory napjaté situaci, kterou přiostřil minulý měsíc dělostřelecký útok ze severu.

Ačkoli křesťané tvoří pouhá dvě procenta z více než miliardy obyvatel Indie, Vánoce se tu staly oblíbeným svátkem a obchody zažívají žně prodejem takových dárků, jako jsou santovské masky.

Čínské úřady na sváteční vlnu naskočit odmítly

V Číně obchody, kanceláře i restaurace září vánočními světly i stromky za asistence robotických Santů. Tohle období je životně důležitou částí roku pro bezpočet výrobců hraček a dalších produktů i pro vývozce jejich zboží.

Ovšem čínské úřady na sváteční vlnu naskočit odmítly, když několik desítek převážně cizinců oblečených v kostýmech Santa Clause přikráčelo na náměstí Tchien-an-men, dějiště krvavě potlačených prodemokratických protestů z roku 1989. Když Santové vytvořili skupinku, aby se mohli vyfotit, zakročila policie a vyzvala je k odchodu. List Global Times citoval jednoho ze Santů, prý posilněného alkoholem, který prohlásil: "Čína mi ukradla Vánoce."

Pečeného krocana si objednávali i muslimové

Sváteční atmosféra je zjevná v malajsijském hlavním městě Kuala Lumpuru, kde ve velkých nákupních střediscích stojí ohromné vánoční stromky svítící jasně barevnými koulemi. U jídlo milujících Malajsijců si našly oblibu taková tradiční vánoční jídla, jako je pečený krocan či jehněčí, a supermarkety i restaurace slaví žně. "Připravuju občerstvení pro velký večírek, jehož hosté převážně nejsou křesťané. Ale chtějí pečeného krocana a smažené brambůrky," řekl majitel restaurace v Kuala Lumpuru Ivy Arigesamy. "Minulý rok si u mě pečeného krocana objednávali i muslimové. Rádi ho jedí, ale nevědí, jak ho připravit."

Vánoční veselí si užívají i restaurace na Tchaj-wanu. "Na Štědrý den už máme zamluvených téměř 90 procent míst," řekla Cindy Lo, mluvčí hotelu Grand Formosa Regent Taipei v hlavním městě Tchaj-peji.

Vánoční výzdoba si našla cestu i do Vietnamu, kde před jedním z barů v Ho Či Minově Městě stojí víc než dvoumetroví sněhuláci. Na ulici Le Loi v centru města jsou pouliční lampy ozdobené velkými sněhovými vločkami a děti stojí ve frontě, aby si nechaly udělat fotku se Santou před nákupním střediskem Saigon Centre.

Nejsme katolíci, Vánoce neslavíme, ale dárek ji dáme

Čtyřiapadesátiletá paní Lam Kim Anh přijela na motorce se čtyřletou vnučkou, aby měla její obrázek se Santou, který je rozhodně štíhlejší než obvykle a nemá červený, ale temně modrý kostým. "Nejsme katolíci, proto Vánoce neslavíme, ale i tak jí dáme dárek," řekla Anh. "Líbí se mi to prostředí a tak."

V kambodžském turistickém středisku Siem Reap na severozápadě země stojí v jednom z hotelů ohromný vánoční stromek vytvořený výhradně z místních rybářských materiálů, jako jsou bambusové tyče a ručně tkané sítě. "Obvykle dovážíme na Vánoce jedličku, ale letos jsme si říkali, že trochu uhneme od konvencí a vytvoříme stromek se silnějším lokálním kontextem," řekl Robert Hauck, manažer hotelu Raffles Grand v Angkoru. Koledy tu znějí v angličtině i khmerštině a Santa Claus na slavnostní rozsvěcení stromečku nepřijel na saních, ale v místním vozítku tuk-tuk.

 Křesťané z Gazy se touží dostat do Betléma

Naopak křesťané jsou i mezi Palestinci v Gaze. Padesátiletý Nabíl Tarazí z pásma Gazy je odhodlán udělat cokoli, aby se dostal na oslavy Vánoc do Betléma na západním břehu Jordánu. K průjezdu Izraelem ale potřebuje izraelské povolení a to není snadné dostat. O jeho případě informovala agentura Nová Čína.

Místo údajného narození Ježíše Krista v Betlémě, Foto: Veronika Čepelková

Tarazí je úředníkem palestinské samosprávy. O povolení k cestě požádal před třemi týdny pro sebe i pro rodinu, a zatím nic nedostal. V pásmu Gazy žije 1,8 milionu lidí, z nich asi 3000 jsou křesťané. Izrael letos oznámil, že umožní cestu do Betléma 300 obyvatelům Gazy, ale jenom osobám starším 35 let.

"Betlém mi opravdu chybí stejně jako tamní oslavy Vánoc. Rituály i modlitby v tom svatém městě jsou pro nás důležité. Můžeme Vánoce slavit i tady, ale není to tak krásné jako v Betlémě," řekl. Pásmo Gazy je uzavřeno čtyři roky blokádou, která má poškodit radikální Hamas. Letos Izrael sice blokádu uvolnil, ale obyvatelé ji stále pociťují v podobě nedostatku určitého zboží.

Tamní křesťané například do roku 2006 nepostavili na hlavním náměstí v Gaze vánoční strom a nevyzdobili ani ulice města. Teď jsou oslavy velmi skromné. Hamas sice křesťanům nebrání vyznávat svou víru, ale nedovoluje nic, co je v rozporu s islámem, tedy ani dovoz žádného vína do pásma.

Letošní Vánoce křesťané z Gazy stráví v kostelích a návštěvami rodin. "Všichni se těší na to, že budou moci slavit v Betlémě, kde se narodil Ježíš Kristus. Potřebovali bychom jít do baziliky Narození Páně. Komunita křesťanů tady v pásmu nikdy nevychutná atmosféru Vánoc v takové míře jako muslimové své svátky," řekl Kámil Ajjád z rady řecké ortodoxní církve.