V úterý 15. března 2011 od 9 hodin se na Katolické teologické fakultě v Praze po kolokvium s názvem „Křesťané v Egyptě“ uskuteční vernisáž fotografií z káhirských demonstrací na přelomu ledna a února letošního roku. Povstání neobsahovalo žádné náboženské záměry. V tomto ohledu zaznívala hesla o náboženské rovnosti „Egypt pro všechny, muslimy i křesťany“ a požadavek sekulárního zřízení. Po odpoledních modlitbách mířily na náměstí dlouhé zástupy a mezi demonstrujícími aktivně vystupovalo mnoho koptů. Záběry, které je možné na vernisáži vidět, pořídila Mlada Mikulcová.

Křesťané v Egyptě

Fotografie ukazují demonstrace, které svolala egyptská mládež inspirovaná úspěšným průběhem podobného povstání v Tunisu, ve snaze o politickou změnu také ve své zemi, píše autorka v doprovodném textu výstavy. Mladší generace Egypťanů, tvořící přes 60 % populace, ztrácí naději na zaměstnání a uživení rodiny. Mnozí z nich stojí před dilematem naprosté chudoby, nebo emigrace. Zvláštním důvodem dlouhodobé nespokojenosti mnohých je zákon o výjimečném stavu, po čtyřicet let periodicky prodlužovaný. Ten umožňuje vládnoucímu režimu zůstat u moci a zasáhnout proti případnému politickému odporu pomocí přebujelé policejní struktury, zákazem neschváleného spolčování a shromažďování, omezením ústavních práv, cenzurou, pravomocí vojenských soudů v civilní oblasti, vyhlášením stanného práva.

Současné masivní vlně demonstrací předcházely stávky textilních dělníků v Mahalla Kubra v roce 2008, četné nedovolené demonstrace soudců, novinářů a studentů proti výjimečnému stavu a za svobodu slova a především reakce na policejní zvůli. Vrchovatý pohár zamlčovaných případů přetekl smrtí alexandrijského studenta Chálida Sajida na policejní stanici v červnu minulého roku a bezhlavou střelbou policisty do koptských cestujících ve vlaku u Minji 11. ledna 2011. Zprávy, solidární seskupení a návrhy akcí se šířily především za pomoci internetových sociálních sítích.

Na Den policie 25. ledna svolali studenti a mladí aktivisté protestní demonstraci na centrální káhirské náměstí. Policie ani násilnými prostředky nedokázala zabránit příchodu tisíců. Průvody mladých i starších, muži, ženy, ba i rodiče s malými dětmi po dva následující týdny denně směřovali na náměstí a nezabránilo jim v tom vyloučení mobilních sítí a internetu, slzný plyn, vodní děla, střelba gumovými projektily, ani ostrá střelba, které podlehla víc než desítka demonstrantů. Lidé deklarovali požadavky demise prezidenta a nastolení svobodného, právního státu s demokratickými principy. Povstání neobsahovalo žádné náboženské záměry. V tomto ohledu zaznívala hesla o náboženské rovnosti „Egypt pro všechny, muslimy i křesťany“ a požadavek sekulárního zřízení. Velký šajch Azharu i koptský patriarcha se postavili proti účasti svých věřících v demonstracích. Přesto po odpolední modlitbě mířily na náměstí dlouhé zástupy a mezi demonstrujícími aktivně vystupovalo mnoho koptů. Ke konci prvního týdne se na náměstí usídlily stovky členů Muslimského bratrstva a s mučednickým zápalem podpořili zhroucení režimu, který je pronásledoval. Vystupovali však občansky, stejně jako ostatní.

V neděli 6. února se na přeplněném náměstí konaly modlitby za oběti násilných střetů. Lidé upravili provizorní pomníček s portréty jedenácti mladých lidí. Koptského protestantského kazatele vystřídal egyptský katolík, který navrhl tisícům společnou modlitbu Páně. Její slova po něm opakovali přítomní křesťané i muslimové. Tyto události však už ve fotoreportáži zachyceny nejsou, protože od čtvrtého února vojenské jednotky fotografování na náměstí nedovolovaly.

Foto: Mlada Mikulicová

Plakát s podrobným programem kolokvia ke stažení naleznete zde.

Související články publikované v Magazínu ChristNet.eu: Husní Mubarak a otázka nástupnictví

Revoluce proti režimu "faraona" Mubaraka není provázena jen nenávistí a násilím