Jak ChristNet.eu informoval, v sobotu 9. dubna policie kvůli uvolnění trasy pochodu Dělnické strany sociální spravedlnosti pomocí jezdců na koních a dělobuchů rozehnala ekumenické shromáždění. K bezprecedentní události vydal svoje stanovisko synodní senior Českobratrské církve evangelické Joel Ruml. Jeho plné znění přinášíme. 

V sobotu se konal v Krupce pochod extrémistické DSSS, městem nepovolený a rozhodnutím soudu umožněný. Bylo přítomno mnoho policistů, kteří nakonec zasáhli proti modlitebnímu shromáždění, jeden duchovních byl zraněn a vše proto, aby pochod neonacistů mohl projít schválenou trasou. Tolik několika větami, více lze nalézt ve zpravodajstvích.

Joel RumlNa shromáždění v Krupce jsem nebyl, byli tam však bratři a sestry z některých církví české ekumény. Považuji za správné, že zorganizovali modlitební shromáždění na ochranu práv menšin a za pokojné soužití v naší republice.

Byl jsem překvapen, že Policie ČR proti tomuto shromáždění zasáhla a podporuji všechny ty, kdo žádají posouzení jejího zásahu nejen z hlediska zákonů České republiky, ale též vhodnosti zásahu proti pokojnému náboženskému shromáždění.

Extremismus a neonacismus zlověstně ovlivňují život společnosti také tím, na jakých principech utváří vztahy k menšinám, imigrantům i vůči postiženým. Tyto zlé a nebezpečné trendy mají svůj prostor také proto, že značná část společnosti zůstává lhostejná a její pasivita v odporu vůči tomuto zlu je dobrým podhoubím pro jejich zhoubný vliv.

Událost v Krupce povzbuzuje každého z nás, abychom netolerovali všechno to, co nemá místa ve společnosti, pokud chce být dobrým domovem pro všechny a nikoliv jen pro vybrané. Takovým domovem však naše společnost nebude, pokud jeho základy budou stát na nenávisti a lživém myšlení.

Uvědomuji si, že soužití s lidmi jiných kultur a jiných pohledů na život není snadné, jeho budování však je právě tou půdou, ze které má vzejít něco nového. Ponižování, diskreditace a bezpráví vůči druhým takovou půdou není a nikdy nebude.

Orgány státní a veřejné správy žádám, aby se nezříkaly toho nést přijatou odpovědnost v okamžiku, kdy je třeba naplnit elementární principy jejich poslání – chránit všechny, kdo slouží dobru a stavět se do cesty těm, kdo slouží zlu.

Českobratrská církev evangelická stejně jako velká část křesťanů z ekumenického společenství církví, pomáhá různou formou budovat dobré soužití mezi lidmi a nevyhýbá se hledání pomoci pro dobré soužití s Romy a k ochraně života menšin. Nedílnou součástí služby církví je výchova k osobní odpovědnosti a statečnosti právě tehdy, kdy jde o ochranu toho, co dobrého nám Pán Bůh v druhých lidech dává.

Doufám, že se politováníhodná událost v Krupce ze závěru minulého týdne stane výzvou všem uvážlivým a soudným lidem k tomu, aby nedovolili budovat tuto společnost na ponižování a sociálním vylučování a naopak intenzivněji rozvíjeli to, co můžeme sdílet s druhými k našemu společnému užitku a prospěchu.

Každého, koho nárůst extremismu v zemi děsí a koho zneklidnil zákrok policie v Krupce, prosím, aby se nenechal dohnat k úvahám o bezmoci nebo odplatě. Existují ještě další cesty, jak proměnit myšlení i nitro druhých. Takovou cestou je také modlitba. Jsem rád, že na její význam a roli upozornili ti, kdo se v sobotu postavili do cesty extrémistům a kdo se, žel Bohu, setkali s takovou podobou odmítnutí ze strany státní moci.

Joel Ruml
synodní senior Českobratrské církve evangelické
a předseda Ekumenické rady církví v ČR

Foto: Ben Skála / Wikipedia.org